На практика всеки човек още от дете от време на време приема различни лекарства или хранителни добавки – витамини или минерали.

Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-често възникват различни неразположения и заболявания, закономерно нарастват и количеството приемани таблетки и честотата на тяхното използване.

Голяма част от препаратите се изписват от лекари с рецепта. Но много хора приемат лекарства без лекарско предписание, при самолечение, без да отчитат несъвместимостта между тях.

Подобна практика е опасна – може ли да се понижи лекарственото натоварване при лечение на заболявания?

Лекарствено натоварване - защо е толкова високо

Прием на лекарства и проблеми с лечението

Според различни оценки, от 1/3 до половината от хората над 50 години приемат за лечение на съществуващи заболявания поне един вид лекарства.

Всеки 5-ти в зряла и напреднала възраст приема по 2-3 таблетки на ден, а всеки 10-ти приема повече от 3 препарата едновременно.

Лекарственото натоварване се повишава с възрастта, което е свързано с придобиването на нови или влошаване на съществуващи заболявания. И това са само тези лекарства, които са изписани от лекар, включително и по предписание, и приемащи се по определена схема.

При главоболие, киселини, гадене или други неприятни усещания се използват и допълнителни лекарства без лекарско предписание.

Те се закупуват по съвети на познати и роднини, след гледане на реклами, естествено без рецепта и съгласуване с лекар. Приемат се често с нарушение на схемата и на препоръчаната доза.

Лечение без рецепта – опасни последствия

Важно е да се разбира, че всякакви разтвори, таблетки и местни форми на лекарства – капки за нос, кремове или мехлеми, това не са безобидни вещества.

Те трябва да се използват само при остра необходимост, когато не помагат немедикаментозните методи на терапия, и строго по лекарско предписание.

Днес за много, дори за силни препарати, не се изисква рецепта, затова мащабите на самолечението достигат критични стойности.

В най-добрия случай, действието на препаратите може да бъде взаимно неутрализирано, нарушена е абсорбцията на компонентите на лекарствата, и ефектът няма да е достатъчно изразен.

В най-лошия се проявяват странични ефекти и токсичност на медикаментите, което увеличава риска от отравяния и влошаване на състоянието.

Какво отчита лекарят и не знаят пациентите

Всеки лекар, при лечение на определени заболявания и при изписване на рецепта за едно или друго лекарство, отчита доколко се съчетават помежду си.

Допълнително се указва и как се приема – преди или след хранене, с пие голямо количество вода, отказва се за времето на лечението от млечни продукти или железни препарати.

Когато сами си купуват лекарствата от аптеката повечето хора дори не четат напълно инструкциите, и още повече рядко изучават въпроса за взаимодействието на препаратите помежду им.

В крайна сметка очакваният от лекарите терапевтичен ефект не се постига и е възможно възникване на странични ефекти, алергични реакции и усложнения на заболявания, които неефективно се лекуват.

Особено високи са рисковете при тези, които едновременно приемат по няколко таблетки или когато се съчетават с инжекции и с външна терапия.

Пациентите следва да съобщават на лекаря какви таблетки са приемали – за главоболие, против диария или антихистамини, но напълно забравят за хранителните добавки или комплексите от витамини и минерали.

Техните компоненти също могат да забавят или да усилят абсорбцията на медикаментите.

Лечение на заболявания – не количество лекарства, а ефективност

При лечението на всяка болест има няколко подхода, и невинаги медикаментите са първото предписание.

Така например, за много соматични, метаболитни, ендокринни патологии има препоръки за корекция на храненето, промяна на начина на живот и на физическата активност, които позволяват съществено понижаване на натоварването с лекарства.

Ако при лечение на дадено заболяване не може да се мине без лекарства, е важно да се посочат всички приемани лекарства без рецепта, както и витамини и минерали, тъй като също могат да имат странични ефекти и да се взаимодейства с предписаните препарати.