Завършващ етап от изкуственото оплождане е присаждането на ембриони в маточната кухина.

Преди вълнуващата процедура пациентките задават въпроси на специалистите по репродуктолози за това как се извършва трансферът на ембриони.

Болезнено ли е то? Необходима ли е упойка? Колко дълго е наложително да се остане в клиниката след трансфера на ембриони?

Проблемът с безплодието безпокои много семейни двойки. Един от способите за борба с това състояние се смята изкуственото оплождане. Този продължителен метод включва няколко степени:

• Стимулиране на яйчниците с хормонални препарати;
• Извличане на зрели яйцеклетки;
• Оплождане в лабораторни условия;
• Трансфер на най-силните ембриони в маточната кухина;

За да доведе ембрионтрансферът до бременност, е необходимо внимателно отношение към всеки етап от процеса и изпълнение на всички указания на лекуващия лекар.

Култивиране на ембриони

Жените, преминали всички етапи на инвитро процедурата, отбелязват, че ги е боляло само по време на пункцията на яйчниците.

Извършва се без пълна упойка, ако узрелите яйцеклетки са малко, и всички те се намират в един яйчник. В този случай се съблюдават всички мерки за безопасност за съхраняване на женските полови клетки.

Яйцеклетките и сперматозоидите се смесват в специална хранителна среда до приключване на оплождането. Впоследствие се сортират и наблюдава процеса на култивиране на ембрионите.

Още след денонощие ембрионологът може да определи качеството на зиготата и избира най-здравите. Колко дълго протича отглеждането на ембрионите в лабораторните условия?

Всяка клиника практикува различно време за присаждане, основавайки се на опита на предходните процедури. Някои извършват трансфера на ембриони на 5-тия ден, тъй като в този период се състоят от голям брой клетки, благодарение на което лесно се имплантират в матката.

Специалистите от други репродуктивни клиники смятат, че в естествената маточна среда процентът на оцеляване на зародишите е по-висока, отколкото в изкуствена.

Поради това трансферът на ембриони трябва да се извършва на второто денонощие. В двата случая лекарите присаждат най-здравите екземпляри, като се основават на следните 3 показателя – количество на клетките, скорост на делене, изключване на патологии.

Консултация с лекар

Пациентката заедно със своя мъж трябва да дойде в клиниката в точно уговореният предварително час. Първоначално се провежда консултация, на която лекарят обяснява как се осъществява трансферът на ембриони – болезнено ли е или не.

След това е важно съвместно да се реши изключително важният въпрос – колко зародиша да се имплантират, и как да се постъпи с останалите екземпляри.

Специалистите отбелязват, че дори отличното протичане на предходните етапи и наличието на здрави оплодени яйцеклетки не гарантира, че всяка от тях ще оцелее в маточната кухина.

Но трансферът на голям брой зародиши може да доведе до многоплодна бременност, която се смята за изключително опасна за майката и за детето. Освен това съществува вероятност всеки ембрион да се раздели, от което да се развият еднояйчни близнаци.

Останалият качествен биологичен материал може да се продаде и съхрани в замразено състояние до следващ опит за инвитро оплождане или да се даде на научна лаборатория за изследване и откриване на нови методи за борба с безплодието.

Ход на процедурата

Подобни манипулации винаги се назначават в първата половина на деня. На жената се разрешава лека закуска. Трябва да се има предвид, че тежката храна и обилния прием на течности могат да създадат дискомфорт в процеса на имплантация.