Гените точно прогнозират възрастта на първия секс
Полезно

В дълбините на човешкия геном се крие толкова много информация за нашето съществуване, и за живота ни, че е малко вероятно поредното откритие да ни изненада.

Ново изследване описва гените, които отговарят за поведението в секса.
Макар и да не ни се вярва, отделни гени отговарят и за социалното взаимодействие на човек.

Известно е също така, че генетично се определя възрастта на настъпване на първата менструация, но и средата изглежда има доста голямо влияние, тъй като през 1880-та година повечето момичета са ставали жени на около 18-годишна възраст, а 100 години по-късно едва на 12.5 години.

Причините за тази промяна не са напълно ясни – възможно е да се дължи на подобряване на достъпа до храни и т.нар. акселерация – увеличаване на размерите на тялото поколение след поколение.

Ето например холандците са една от най-високите нации в света понастоящем, а само преди 50-60 години са били с най-нисък ръст в Европа.

Други учени пък са мнение, че това подраняване на менархето се дължи на увеличеното количество химикали, които попадат в околната среда в резултат на индустриалната експанзия през последните десетилетия.

Предходни изследвания свързвали по-ранната възраст на първата менструация с това, че момичетата се решават и на по-ранна възраст да встъпят в сексуален контакт, а също и първото раждане, по-ниски оценки в училище и влошено здраве. И затова изучаването на въздействието на факторите върху тези събития е от толкова голямо значение.

Генетиката и значението на възрастта на първата менструация

Благодарение на проучванията, в които се изследват взаимовръзките между отделните гени в рамките на генома, са установени 123 генетични варианти, свързани с възрастта на менархето, като тези гени са от значение и за възрастта, в която ще настъпи пубертета при момчетата.

Екип от учени от университета Кеймбридж, ръководен от д-р Джон Пери, в рамките на ново проучване използва генетичните данни на 380 хиляди души, чиято цел е да се установи дали гените, които отговарят за ранното настъпване на менструацията влияят и върху възрастта на първия сексуален контакт, на първото раждане, брой на родените деца и други параметри, които указват за житейски успех.

Екипът от учени открили 38 генни варианти, които са свързани с възрастта на първия полов контакт, като много от тези комбинации са били предварително изследвани и е известно, че оказват влияние за развитието на мозъка и невронните връзки.

Д-р Пери посочва, че докато въздействието на социалните и културните фактори върху възрастта на първия сексуален контакт е съвсем ясно, то настоящото изследване има за цел да покаже, че възрастта, при която възрастта се отнема, се влияе и от гените, които действат от периода на детството до физическата зрялост и от гените, които допринасят за естествените персонални различия между отделните хора.

Влиянието на гените върху възрастта на лишаване от девственост

Един от гените, който се смята за отговорен е CADM2, и е известно, че контролира връзките между невроните и като цяло мозъчната дейност.

Според д-р Пери този ген е свързан със склонността за поемането на по-големи рискове от конкретната личност, и съответно с по-ранна възраст на встъпване в сексуален контакт и съответно повече на брой родени деца.

Изследователите са на мнение, че този ген може да повлияе върху времето на настъпване на пубертета, или личностни характеристики – като склонност за поемане на риск, като и двата фактора могат да се окажат решаващи за възрастта на първия сексуален контакт.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 114

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg