Оплешивяването, медицинското название е алопеция, е сериозен проблем, над решението на който от много години, образно казано, дерматолозите си блъскат главите. И ето съвсем неочаквано нов способ за стимулация на растежа на косите открили учените, занимаващи се с изследвания на злокачествени тумори.

В новото проучване, публикувано в списанието PLOS Biology учените от испанския Национален онкологичен научен център идентифицирали връзката между макрофагите /клетките на имунната система, които буквално изяждат патогенните микроорганизми/ и регенеративните стволови клетки на кожата.

„Ние установихме, че макрофагите, основната функция на които традиционно се смята борбата с инфекциите и заздравяването на раните, също участват в активацията на стволовите клетки на космените фоликули в невъзпалената кожа“ – това посочва един от съавторите на изследването Mirna Perez-Moreno.

Макрофагите обкръжават регенеративните стволови клетки на кожата и ги активират, което на свой ред предизвиква растеж на косата. Според авторите това откритие може да се превърне в основа за разработването на нови технологии в областта на регенерацията на тъканите, борбата със стареенето и с онкологичните заболявания.

„Цикличната устойчивост на космените фоликули е свързана с повтарящи се фази на техния растеж, затихване и покой. Проведените по-рано изследвания показаха, че новата фаза на растеж на косите започва с активация на стволовите клетки, разположените в космените фоликули, които са в покой. “ – посочват авторите.

Въпреки това досега не беше известно на учените как именно различните видове кожни клетки се координира за началото на фазата на растежа на косите.

Испанските учени провели експерименти върху мишки. Те отбелязват, че приемът на противовъзпалителни препарати стимулира растежа на козина при тези гризачи. Ако предположим, че тази стимулация може да се дължи на взаимодействието на имунните и стволовите клетки, учените започнали последователно да проучват различните типове имунни клетки, за да се опитат да изяснят тяхното влияние на растежа на косата.

Изследователите с удивление установили, че някои макрофаги умират в кожата /вследствие на апоптоза / и именно тази смърт се явява стимулатор на растежа на разположените в съседство стволови клетки, което е и причина за старта на цикъла на нарастване на косата или по-точно съответния косъм.

При апоптоза макрофагите се освобождават особен клас сигнални молекули, наречени «Wnt».

Учените са установили, че при въвеждането на специфичен инхибитор на Wnt се наблюдавало задържане на растежа на косата. Този експеримент показва същественото значение на Wnt за активация на стволовите клетки в космените фоликули.

Учените въвели Wnt-инхибиращ препарат с помощта на липозоми, тъй като този метод за „доставяне“ на лекарства към специфични клетки показа сравнително добри резултати в последните изследвания.

„Нашата научно-изследователска работа показва същественото значение, което имат макрофагите като модулатори на регенеративните процеси в кожата. Тази тяхна функция по-рано не е била известна на биологията, поради това нашето откритие е от особен интерес“ – посочват още авторите.

Въпреки че изследването е било проведено върху мишки, испанските учени са убедени, че техните заключения в пълна степен се отнасят и за човека.

Те също са уверени, че в близко бъдеще тяхното изследване ще се превърне в основа за разработване на нови методи за лечение на оплешивяване, особено за такова заболяване, каквото е алопеция ареата.

То само по себе си не е опасно за човешкото здраве, но е причина за съществено влошаване на качеството на живота, които страдат от него и те се чувстват принудени да се изолират от останалите хора.