В ново изследване неотдавна представено на ежегодната научна конференция на Американската колегия на ревматолозите в Бостън, САЩ, беше установено наличието на взаимовръзка между използването на антибиотици от деца и повишен риск от ювенилен идиопатичен артрит.

Ювенилният идиопатичен артрит /ЮИА/, наричан също ювенилен ревматоиден артрит /ЮРА/, е заболяване на ставите, възникващо до 16-годишна възраст и проявяващо се с болезнени усещания, подуване, отоци и скованост на ставите. В редки случаи тези симптоми се допълват с обриви, треска и възпаление на очите.

По данни на статистиката около 300 хиляди деца в САЩ страдат от някаква форма на артрит, като сред тях е най-разпространен именно ЮИА
ЮИА е автоимунно заболяване, тоест развива се, когато имунната система атакува клетките на собствения организъм. Въпреки това причините за неговото възникване и досега не са известни.

„Предходните изследвания показват, че половината от случаите на ЮИА са свързани с генетична предразположеност. Други проучвания не откриват връзка с какъвто и да е рисков фактор.“ – отбелязва един от съавторите на изследването Dr.Daniel Horton.

Но най-вече авторите на настоящото изследване били заинтересовани от проведените по-рано проучвания, показващи, че микробиомът на човешкия организма /съвкупността от микроорганизми, регулиращи метаболитната и имунната функция / е възможно да са от съществено значение за развитието на автоимунните заболявания, такива като ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата.

Освен това резултатите от предходните изследвания, че започването на използването на антибиотици от най-ранна детска възраст може да предизвика развитието на синдрома на раздразненото дебело черво.

Използвайки данните от базата с медицинската документация във Великобритания учените открили 153 деца до 16-годишна възраст, при които бил открит ЮИА.

Изследователите също така подбрали произволна група деца без диагноза на това заболявания и я използвали като контролна група. Учените оценили анамнезата за антибиотичната терапия и при двете групи деца.

Те установили, че децата, изложени на въздействието на антибактериалните препарати имали по-висок риск от развитие на ювенилен идиопатичен атрит, отколкото тези, които не приемали антибиотици.

Също така авторите на проучването посочват, че най-голям риск от развитието на автоимунното заболяване на ставите съществувал за децата, които били преминали през многократни курсове на лечение с различни антибиотични препарати.

Тези резултати останали непроменени дори и след като била взета предвид възрастта на децата към момента на провеждането на антибиотичната терапия и други съпътстващи фактори, посочват изследователите.

Според Dr.Horton резултатите от това изследване ще бъдат допълнение към множеството проучвания, които се провеждат към настоящия момент и са насочени към откриване на страничните ефекти от използването на антибиотици от деца. Той също така добавя:

„Разбира се, антибиотиците са нужни и необходими медикаменти при наличие на показания за тяхното прилагане. В същото време тези препарати нерядко се назначават напразно, например, за лечение на остри вирусни инфекции, които отзвучават самостоятелно, без да се назначава лечение.
Ако връзката между антибиотиците и ювенилния идиопатичен артрит бъде потвърдена и в други изследвания, то лекарите и родителите биха имали още един повод да избягват неоправданото назначаване на курсове на лечение с антибиотици и антибактериални медикаменти ще се дават на децата само при наличието на строго определени показания.“

В тази връзка през септември 2014 в няколко медицински издания във Великобритания беше публикувана стряскащата информация, че всяка година лекарите в Обединеното кралство пишат по 11.4 милиона рецепти за антибиотици на деца и тийнейджъри като подобно явление също се наблюдава и у нас, което понякога се дължи и на родителите, които оказват натиск върху лекарите за назначаване на антибиотични препарати.