Често хората, страдащи от артрит, се отказват от физическите натоварвания, мотивирайки своето решение с необходимостта да пазят ставите си.

Но учените препоръчват продължаване на интензивните тренировки на всички, които желаят да забравят за това неприятно заболяване.

Острото или хронично заболяване засяга около 1% процент от всички хора по целия свят. Възпаление на ставите се открива 3 пъти по-често при нежния пол в сравнение със силния.

Артритът се смята за проблем на хората в напреднала възраст, но деца също страдат от възпаление на ставите.

Известно е, че ставното заболяване води до понижаване на издръжливостта и до повишаване на риска от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове.

По време на едно от изследванията си специалистите от Норвежкия университет на науката и технологиите анализирали здравословното състояние и начинът на живот на 18 представителки на нежния пол, чиято възраст била от 20 до 49 години.

Проучването било с продължителност от 10 седмици като през това време доброволките направили 20 интензивни тренировки във фитнес зала.

По време на спортните занятия жените тренирали на велотренажор.

Когато проучването вече било към края си, учените направили изследвания на участничките и установили, че при всички били понижени маркерите за възпаление и повишено максимално потребление на кислорода, тоест способността на организма да го усвоява.

По този начин участничките имали много по-малка вероятност да станат жертви на сърдечно-съдови заболявания, отколкото в началото на изследването.

Експертите също забелязали, че при доброволките се бил понижил индексът на телесната маса, а показателите за мускулна маса точно обратното, се повишили.

Положителните резултати на участничките в проучването учените свързват с физическите натоварвания и препоръчват използването на спорта за борба с артрита, за да бъде човек в добра форма и да повиши издръжливостта.

Следва да припомним, че по-рано специалистите установиха наличието на връзка между ревматоидния артрит и риска от сърдечен пристъп.

Изследването, в което взели участие 91 души получили инфаркт, показало, че въпреки отсъствието на заболявания на сърцето при доброволците, откритият при тях артрит обуславял повишаването на риска от сърдечен пристъп.

Около 90% от участниците в проучването били жени. Средната възраст на мъжете и жените била 59 години.

При 24% от доброволците сърцето не получавало достатъчно кръв, а тъканта на сърдечните мускули отмирала. Приблизително 55% от участниците в изследването били с високи нива на „лошия холестерол“,  а при 32% от хората била поставена диагноза хипертония, а при 10% - диабет.

Следва също така да припомним, че наскоро финландски учени установиха, че регулярната физическа активност способства за увеличаване на размерите на главния мозък.

Въпреки разпространеният стереотип за ниските интелектуални способности на професионалните спортисти, експертите препоръчват изпълнението на упражнения за нормална умствена функция.

Според учените от Финландия благодарение на физическите натоварвания всеки човек може да увеличи обема на сивото си вещество в главния мозък. Измененията протичат в тези области на мозъка, които отговарят за баланса и координацията.

Следва да подобни положителни изменения във функцията на главния мозък имат голямо значение в дългосрочна перспектива.

Например, те помагат човек значително да намали риска от фрактури и падания в напреднала възраст, а също да намали вероятността да получи инвалидност.

Авторите на изследването още веднъж напомнят за важната и съществена роля на физическите упражнения за подобряване на абсолютно всички здравословните показатели на организма.