Гастритът е едно от най-разпространените заболявания, което се предизвиква множество негативни фактори. В настоящата статия ще разгледаме десет вредни навика, които са способни да станат причина за развитие на гастрит.

Разбира се, на много от нас ни е добре известно, че постоянната употреба на храна, която раздразва стените на стомаха, е възможно да доведе до развитие на гастрит.

Затова още веднъж следва да напомним, че редовната и постоянна употреба на печени, твърде пикантни и горчиви ястия, много кисели, мазни или пушени храни, не е препоръчително.

Лошото сдъвкване на храната също както и неправилното хранене, може да стане една от причините за развитие на заболявания на стомаха.

Попадайки в него лошо сдъвканата храна дразни лигавицата, вследствие на което се нарушава процесът на храносмилане, а при човек възникват такива характерни симптоми като оригване, гадене, дискомфорт и болки в корема.

Покрай употребата на нездравословна храна и лошото сдъвкване, гастритът често възниква в следствие на нередовно хранене и такова „на крак“.

Важно!

Спазването на временни диети е вредно за всички хора и още повече за такива с хроничен гастрит.

Цигарите, особено в съчетание със злоупотреба с алкохол, са способни доведат до развитие на хроничен гастрит.

Отпадъчните продукти от цигарения дим, след като проникнат в устата, попадат и в стомаха. Постоянното раздразнение на стомашната лигавица с токсични компоненти от цигарения дим е възможно да доведе до нейното възпаляване.

Редовната употреба на големи количества спиртни напитки е сред основните причини за изменение на снабдяването на стомаха с кръв и съответно нарушаване на неговата защитна бариера, което е една от причините за развитие на гастрит.

Някои медикаменти стимулират образуването на стомашна киселина, други отслабват защитната бариера на стомаха, а трети притежават и двете отрицателни свойства.

Затова е важно да се припомни, че приемането на всякакви лекарствени средства е необходимо да се извършва изключително по лекарско предписание, като строго се съблюдава режимът и дозировката.

Наблюденията показват, че от гастрит най-често страдат раздразнителните и по-емоционалните хора, които лесно се впечатляват и които са с повишена нервна възбудимост.

Те често сами правят така, че да попаднат в стресови ситуации и отделно от това не знаят как да се държат в такива моменти. Постоянното ежедневно „самонавиване“, обмисляне на неприятни ситуации води до развитие на множество заболявания, сред които е и гастритът.

Това се отнася за хората, които търсят лекарска помощ само в случай на възникване на много тежки нарушения. И съответно се опитват да избягват посещението на лекар по „несериозни“ причини.

Основно това се отнася за хората, предразположени към развитие на алергични реакции. Така в отделни случаи на индивидуална непоносимост към определени вещества може да доведе до възникване на т.нар. еозинофилен гастрит.

Гастритът се явява спътник на множество хранителни отравяния, проявяващи се с гадене, повръщане, дискомфорт в корема, липса на апетит и т.н.

Естествено, ако човек пренебрегва правилата за лична хигиена, не мие ръцете си преди хранене и не обработва добре хранителните продукти, при него рязко нараства рискът от възникване на хранително отравяне с развитие на остър гастрит.