Както е известно, различни заболявания сковават не само хората в напреднала възраст, но и младите. Човек може да се окаже лежащо болен, и в такава ситуация няма как да мине без странична помощ.

Често близките на болния се оказват неподготвени за този обрат на събитията. Естествено, преди всичко трябва да се снабдим с търпение и стоицизъм. А на вас ще ви разкажем с какво трябва да се снабдите, за да се погрижите за лежащо болния.

Какво е нужно за пълноценна грижа за болния?

Ако във вашия дом има болен на легло, то винаги трябва да имате под ръка следните предмети:

• Пелени за еднократна употреба – необходими са, за да предпазят чаршафите от подмокряне в неочаквани ситуации, когато на болния се сменя памперса. Пелени също е желателно да се сложат под чаршафа за предотвратяване на случайно подмокряне на матрака на леглото.

Най-подходящи за тази цел ще са непромокаемите пелени с размери не по-малко от60 на 90 см. На един болен на легло са му достатъчно 30-40 такива пелени месечно.

• Памперси – нужни са за задържане на урината, включително и на нейните миризми, ако болният страда от инконтиненция. Съществуват различни памперси по степен на задържане на влагата.

Цялата необходима информация за тях може да се научи от фармацевта. Ако болният на легло не е в състояние да задържа урината, то тогава ще са ви необходими 60-90 памперса месечно.

• Памук – естествено е за грижата за лежащо болен човек да ви е необходим памук, и то в големи количества. Ще е необходим за подготовката на тампони, с които се обработват различни участъци от кожата с обикновена вода, антисептични разтвори или с други препарати.

• Подлога – към избора трябва да се подхожда внимателно. Така например е желателно да не бъде студена. Затова е най-добре да се избира от пластмаса. Преди да се сложи подлогата, е желателно да се загрее с топла вода до температурата на тялото. Формата ѝ трябва да бъде удобна за болния.

Предотвратяване образуването на рани от залежаване

Както е известно при всички лежащо болни съществува повишен риск от образуване на такива рани. За да се предотврати тяхната поява, участъците от кожата е необходимо да се обработват със специални медикаменти.

Първо, това е камфоров спирт, гелове, кремове и подсушаващи мехлеми с цинк.

Първи признак на поява на рани от залежаване е потъмняване на кожата. Подобни потъмнявания често се образуват по бедрата, гърба, в областта на опашката, рядко на стъпалата.

За предотвратяване появата на такива рани е необходимо периодично да се променя положението на тялото на болния. Необходимо е често да се завърта от едната страна на другата и към гърба.

Днес вече има специално създадени легла, които предотвратяват образуването на декубитални рани, и действително при болните, които ги използват, няма подобен проблем.

И най-важното винаги трябва да се поддържа връзка с лекуващия лекар. Необходимо е придържане към всички препоръки на лекаря, което ще спомогне за съществено облекчаване на живота на болния.

Подобни легла, предотвратяващи образуването на рани от залежаване, са на доста висока цена, а, както знаем, в България е истинско предизвикателство да се гледа болен човек, тъй като средствата катастрофално не достигат.