Когато нокътят враства в кожата, неговите ъгълчета започват да се врязват в кожата на пръстите на краката, което предизвиква подуване, болка и зачервяване. Медицинският термин онихокриптоза не е познат на всички, но пък врасналият нокът е вече известен и понятен на почти всички нас.

Най-често ноктите врастват на големите пръсти на краката, но като цяло това може да се случи с всеки друг пръст, както на краката, така и на ръцете. Обикновено врасналият нокът лесно се поддава на лечение. Но процесът на оздравяване може да бъде много болезнен.

Ако ви се е появил враснал нокът, то можете да използвате домашни средства, за да намалите болката. И ако последната е много силна или забелязвате влошаване на симптомите, то тогава потърсете лекарска помощ.

Метод №1 – поставяне на диагнозата

1. Огледайте палеца, определете дали има подуване на пръста на крака

Най-разпространеният признак и симптом на врасналия нокът е подуването в краищата на нокътя. Сравнете пръста с врасналия нокът с този на здравия крак. И така ще забележите разликата.

2. Обърнете внимание на болезнените усещания

Кожата около нокътя е много болезнена. Внимателно с пръсти ощипете областта около нокътя, за да определите причината за болезнеността.

• Врастването на нокътя води до появата на гной.

3. Огледайте нокътя – ако е враснал, то най-вероятно ще забележите врастване на нокътя в околната кожа или пък ще ви е трудно да откриете горният край на нокътя.

4. При лечение отчитайте наличието на хронични заболявания

• Обикновено този проблем успешно се лекува в домашни условия. Но ако имате диабет, то не трябва да лекувате врасналия нокът сами, а трябва да се консултирате с лекар.

• Ако имате увреждане на нерва или нарушаване на кръвообращението на краката, то консултацията с лекар трябва да се направи, колкото се може по-скоро.

5. Консултация с лекар

• Ако не сте сигурни дали имате враснал нокът, то тогава се консултирайте с лекар, който не само ще постави диагноза, но и ще назначи съответното лечение.

6. Не позволявайте на проблема да се влоши

Ако смятате, че имате враснал нокът, то е необходимо незабавно да започнете лечение. В противен случай рискувате проблемът ви да се задълбочи. Много често се наблюдава присъединяване на инфекцията.

Метод №2 – използвайте домашни средства

1. Правете бани на краката с топла вода

Използвайте голям леген или ваната за тази цел. Вземете легенът или друг съд, който можете да подържите пръста в топла вода. Пускайте засегнатия нокът в гореща вода за 15 минути по 2-3 пъти дневно.

• Добавете английска сол във водата, която, както е известно, притежава противоотечни и противовъзпалителни свойства. Английската сол ще спомогне за омекотяване на нокътя. Добавете 1 чаша английска сол във водата.

• Леко масажирайте засегнатия участък. Това ще спомогне водата да проникне вътре във врасналия нокът, благодарение на което ще го очистите от бактерии.

2. Използвайте конец за зъби, за да повдигнете края на нокътя. След като подържите краката във водата, ноктите стават меки. Внимателно повдигнете края на нокътя, използвайте конеца. Правете това внимателно, за да не задълбочите проблема.

• Повтаряйте всеки път този процес, когато държите крака във вода. Използвайте всеки път чист конец.
• В зависимост от степента на развитие на заболяването, тази процедура може да предизвика болезнени усещания и за да ги облекчите можете да използвате обезболяващи.