На повечето от нас често ни е неудобно да изпускаме газове, когато имат неприятна зловонна миризма, макар и метеоризмът да засяга всички и да се смята за норма.

Намаляването на образуването или пълното избавяне от зловонни чревни газове е възможно чрез внасяне на редица изменения в начина на живот, които ускоряват придвижването на изяденото през червата и дебелото черво и понижават количеството на вредните бактерии, населяващи дебелото черво.

Какви са стъпките, които трябва да предприемете, за да се избавите от този проблем?

1. Започнете да следите храните, които консумирате, като започнете хранителен дневник

Така ще можете да определите кои продукти способстват за неприятната миризма на чревните газове. Записвате си времето на храненията, продуктите, които сте изяли и количеството на всеки един от тях.

След това обърнете внимание, след яденето на кои храни започвате да отделяте газове с неприятна миризма, опитайте да откриете някакви тенденции и закономерности.

2. Предъвквайте храната много добре и яжте бавно

Ако храната се дъвче качествено и бавно, това съществено ще улесни процеси на храносмилане и съответно въздухът няма да се застоява в стомаха.

3. Употребявайте течности и напитки 30 минути преди хранене

Приемът на течности заедно с храната се намесва в процеса на храносмилане и по този начин намалява отделянето на стомашен сок, който е необходим за храносмилането. Създайте си правило да не пиете вода не по-малко от 30 минути преди хранене.

4. Прекратете употребата на заместители на захар и на подсладители

Болшинството от изкуствените подсладители съдържат вещество, известно като сорбитол, което създава предпоставки за проблеми с храносмилането, като се повишава риска от образуване на зловонни газове.

5. Употребявайте повече пресни плодове и зеленчуци

Тези храни съдържат много растителни влакна и подобряват способността на организма да разгражда и да смила сложните продукти, които на свой ред имат значителен принос за образуването на зловонни газове.

6. Яжте по-малко храни с високо съдържание на сяра, способстваща за образуването на газове

Примери за съдържащи сяра храни са бобовите, зелето, броколите, карфиола, брюкселското зеле, аспержите, сирената, газираните напитки и тестените изделия.

7. Употребявайте повече джинджифил

Това е натурална подправка, която стимулира отделянето на слюнка, жлъчка и стомашен сок, като по този начин спомага за подобряване на храносмилането. Добавяйте джинджифил към храната или пийте чай от тази подправка след храна, като по този начин ще подпомогнете храносмилането.

Съвети

• Преди да внесете резки промени в хранителния си режим с цел избавяне от зловонните газове, се консултирайте с лекуващия си лекар.

В някои случаи изключването на определени продукти от ежедневното меню, като бобови, плодове и зеленчуци, може да има неблагоприятни последствия – най-вече, защото тези храни съдържат хранителни вещества, които способстват за подобряване на общото здравословно състояние.

• Преди да започнете да приемате лекарства, които се продават без рецепта и рекламирани като средства за предотвратяване или избавяне от образуването на газове, консултирайте се с личния ви лекар.

В някои случаи зловонните газове могат да са признак за наличие на по-сериозни здравословни проблеми, които не е възможно да бъдат разрешени с препарати, които се отпускат без рецепта, такива по-сериозни нарушения са синдромът на раздразненото дебело черво, непоносимост към лактоза или пък рак на дебелото черво.