Всеки родител е наясно, колко е важно да се мият редовно зъбите. Никак не е лесно обаче да накарате детето си да го прави. Най-малкото, защото то не разбира какви проблеми може да има с устната кухина, ако не се грижи за нея.

Зъболекарите препоръчват миенето на зъбите да започне още с поникването на първия. Това е много трудно за родителя, защото бебето му е съвсем малко и няма как да му обясните да изплюе пастата.

Първите зъби поникват обикновено между 6-я и 8-я месец, а понякога и по-късно. За тях може да използвате само марля напоена с преварена вода, за да почистите остатъците от храна.

Най-добре е да включите паста и четка, когато има повече от 6 зъбчета. Въпросът е как да до направите, така че на детето да му е интересно и забавно.

Влезте заедно в банята и започнете да си миете зъбите. Децата изпитват интерес към всяко действие на родителя и ще искат и те да се пробват. Възползвайте се.

Вземете четката за зъби и му я покажете. Тя е много забавна със своята форма и цветове. Всички компании са направили четки в различни варианти на животинки или цветчета, за да предизвикат интерес у малчуганите.

Вземете специално пригодена паста за зъби, според възрастта на детето Ви. Това е посочено на етикета. Следете внимателно за това. Нужното количество е съвсем малко топче. За ориентир ползвайте грахово зърно.

И сега започва миенето на зъбите. Децата най-вероятно ще си затворят устата, не се притеснявайте, а внимателно четкайте зъбките, а после и венците. Възможно е да погълнат пастата това е съвсем естествено в началото.

Те още не са наясно какво точно да правят.

Хубавото при пастите за деца е, че са съобразени с възрастта и наличието на флуорид е съвсем малко, така че да не им навреди.

Четката на вашия пакостник трябва да се сменя редовно. Тя е малка глава, за да достига навсякъде в устата. Избирайте я да е за чувствителни венци.

След като приключите задължително го похвалете или го поощрете с някаква играчка. Не използвайте сила никога! За детето Ви това трябва да е като забавна игра, за да си създаде навик. В противен случай ще го откажете бързо и ще имате големи проблеми от тук на сетне.

Вие ще миете зъбите на детето си до към 7 годишна възраст. През това време трябва да го научите как се прави правилно. Съблюдавайте внимателно за това. След тази възраст или около нея детето започва само.

Грижата Ви обаче не е приключила. Трябва да следите дали редовно си мие зъбите немирника поне до към 12 годишна възраст.

Ходете редовно за зъболекар, така ако има проблем ще го решите преди да е станало някакво усложнение. Може да изберете паста и четка с марката Faberlic и така да започнете начало на тази „игра“ с детето си.