Миенето на зъбите е един от най-важните хигиенни навици на всеки един от нас. Поддържане на правилна орална хигиена предотвратява възникването на сериозна проблеми в нашата уста. Грижата към зъбите ни осигурява комфорт и една красива и здрава усмивка.

Родителите са наясно, колко е важно да се спазва хигиена на устата и са нагърбени с тежката задача да я възпитат у своите деца. Това не е лека задача и трябва да се въоръжете с много търпение.
Още преди поникването на първите зъбки е необходимо венците да се почистват с марля напоена е кислородна вода или просто преварена. Това се прави с цел да се премахнат остатъците от кърма или пюре и да се предотврати образуването на гъбички в устната кухина.

Специалистите съветват да заведете вашето бебе на зъболекар още преди да му поникнат зъбки, за да сте добре запознати с грижите, който ще полагате за него. Зъбките започват да растат по различно време, но до към втората година и половина вашето дете ще разполага с пълния брой млечни зъби, а именно 20.

Когато избирате паста и четка за своето дете, внимателно четете предназначението им. На етикетът е упоменато за каква възрастова група са подходящи. Особено когато става въпрос за бебета, защото те все още нямат рефлекса да изплюят пастата, а я поглъщат.

Продуктите за орална хигиена са съобразени с възрастта на децата и не трябва да се притеснявате, че вашият мъник си е „хапнал“ малко от пастата. Количеството, което трябва да използвате е съвсем малко. Не повече от грахово зърно.

Във всички пасти има наличие на флуорид. За нас възрастните това не е проблем, най-малкото защото ние не я поглъщаме. За децата обаче има голям риск, защото той е токсичен.

Не трябва да се надвишава количеството от 300-500 мг/кг. Вие родители много внимателно съблюдавайте това количество по етикетите.

Пастите за зъби предназначени за деца с много приятни аромати и вкусове. Това е един много успешен трик да възпитате малките пакостници да си мият редовно зъбките. Първоначално майката или таткото трябва да правят тези действия за бебето си.

По-големите деца обичат да имитират родителите си, така че се възползвайте от това и си мийте зъбите заедно. Така от една страна ще съблюдавате дали малчуганът се справя добре, а от друга ще му покажете, че това е един задължителен процес всеки ден.

Четката за зъби трябва да е съобразена с възрастта на детето Ви. Тя е с по-малка глава, за да достига до най-вътрешните места на устната кухина. Сменяйте я редовно поне на три месеца.

Eдин добър избор можете да направите като използвате марката Faberlic. Техните четки са цветни и забавни с високо качествени влакна.