Болката в ухото може да започне в най-неподходящото време и на най-неподходящото място. Разбира се, най-добре е да се консултирате с лекар, но това невинаги е възможно.

Затова ако ухото започне да ви боли в почивен ден или посред нощ, отидете в кухнята и потърсете там лекарство.

Разбира се, няма смисъл да прекалявате със самолечението и с народните средства, тъй като е възможно и да влошите ситуацията.

Но когато лекарят е далече, а неприятните усещания не ви позволяват да заспите, то бабините рецепти също помагат.

Дори и ако някое от тези средства облекчат болката ви напълно, с цел избягване на рецидиви и усложнения се обърнете към лекар при първа възможност. Ушните инфекции изискват професионално лечение.

Ако пък страдате от болки в ушите, поради колебания на кръвното налягане или поради запушен нос, то тези безопасни средства и прости средства също трябва да ви помогнат.

1. Джинджифил

Това натурално обезболяващо средство притежава поразителни противовъзпалителни свойства, които помагат за спиране на ушната инфекция и облекчаване на болките, които тя предизвиква.

За облекчаване на болката можете да използвате джинджифил по два начина – сложете корен от пресен джинджифил директно в ухото, без фанатизъм естествено, тъй като след това ще трябва да го извадите, или смесете настърган джинджифил със зехтин и приложете получената смес за няколко минути.

Двата метода помагат за намаляване на болките, и спокойно ще можете да заспите до сутринта.

2. Зехтин

Това масло в последно време присъства в почти всяка българска кухня. То се използва в козметичните процедури и в народната медицина.

Зехтинът може да помогне при шум в ушите, инфекции и болки. Нанесете зехтин на памучен тампон или пък капнете 2-3 капки от него директно в ухото. Убедете се, че маслиновото масло е студено пресовано, и ще почувствате бързо облекчение.

3. Босилек

Не всички домакини обичат босилек, но ако все пак го имате на разположение, то може да ви помогне не по-малко от джинджифила или зехтина. Изцедете сока на пресните листа и капнете 3 капки в болното ухо.

4. Чесън

Тази любима на много от нас подправка помага за стимулиране на имунната система, предотвратяване на настинка и грип, за отърваване от чревните паразити, за очистване на бъбреците и за облекчаване на зъбобола.

При болки в ушите чесънът също помага за справяне с бактериите, предизвикващи инфекции. Капвайте в болното ухо 2 капки пресен чеснов сос.

Също можете да смесите счукан чесън със сусамово масло – синапеното и зехтинът също са подходящи, оставете ги да престоят няколко минути, а след това капнете в болното ухо няколко капки от това чесново масло.

5. Мента и ментово масло

Маслото или пресните листа от мента също осигуряват облекчение при болки в ухото. Но се използват по различен начин.
В случая с пресните листа – изцежда се сокът от тях и се капва по малко в ухото.

А маслото от мента е твърде силно и може да засили болката, поради което се нанася около ухото с помощта на памучен тампон.

6. Лук

Този полезен зеленчук присъства във всяка кухня, поради тази причина винаги можете да разчитате на него. Смелете луковицата, за да получите сок, и капвайте от него по 2 капки 2 пъти дневно.