Проблемите с парите според американските учени способстват човек да започне да усеща физическа болка. Оказва се, че финансовата обезпеченост влияе не само на физическото, но и на психическото здраве на човека.

В рамките на изследването специалисти от САЩ определили, че хората, които се сблъскват с материални проблеми изпитва по-малко физическа болка от тези, които се отнасят към категорията на финансово обезпечените хора.

Установило се, че проблемите от финансово естество се отразяват негативно на прага на болка, което на свой ред кара човек да приема болкоуспокояващи препарати.

Според изданието Psychological Science в рамките на експеримента неговите автори направили анализ на резултатите на 6 независими изследвания.

Едно от тях помогнало да се намери връзка между загубата на работа и потребността от обезболяващи препарати.

Друго проучване пък позволило да се намери закономерност, съгласно която в периода на криза и в стабилни години доброволците по-често или съответно по-рядко се обръщали към лекари за помощ.

Така във финансово нестабилните години хората много по-често се оплаквали на специалисти за наличие симптом, указващи наличието на различни заболявания и силни болезнени усещания.

Американските изследователи отбелязват, че усещането за липса на необходимата на човек икономическа незащитеност способства за активация на механизмите, отговарящи за чувството за тревога, страх или стрес.

За получаването на точни резултати, експертите поканили група студенти, които нямали финансови проблеми. В изследванията също взели участие доброволци, които са се сблъсквали с финансовите трудности.

Студентите, поканени от американските учени за изучаване на въздействието на финансовото положение на човека върху прага му на болка, трябвало в рамките на експериментите да държат ръката си в кофа с лед толкова дълго, колкото им е по силите.

Когато експериментът бил завършен, оказало се, че доброволците, които имали финансови проблеми, се предали по-рано, отколкото тези, които се отнасят към състоятелните.

Следва да припомним, че специалистите анализирали финансовото положение и нивото на щастие на жителите на Великобритания и стигнали до заключението, че щастието може да се купи с пари.

Проучвайки начина на живот на различните социални групи, експертите забелязали, че високото ниво на доходите намалява тревожността и помага за получаване на усещане на удоволствие от живота.

Въпреки това не бива и да се прекалява с манията за постигане на финансово благополучие, която вече е масова особено в съвременния свят.

Някои неща като отношения семейство, близки са по-важни са това човек да се чувства щастлив, отколкото по-високите доходи, които обикновено се свързват с оставане до късно на работа, поемане на допълнителен стрес и на човек му остава да се наслади на доходите, които получава единствено през почивните дни.

А понякога и това не се случва, тъй като съвременните технологии не позволяват човек да се откъсне от служебните си задължения, особено ако заема по-отговорна длъжност в голяма компания, което налага да комуникира с подчинени, клиенти, доставчици и прочие.

Подобен начин на работа, който на практика е непрекъснат изключително вреди, тъй като човек не е в състояние да си почине, което е необходимо, за да се чувства добре и пълноценен.

Постоянният работен стрес е причина и прекаляване с храната, тъй като човек се опитва с консумацията на храни, съдържащи големи количества захар да се успокои.