Известно е, че тютюнопушенето нанася вреда не само вреда на белите дробове, но и на целия организъм. Човек, решил да изостави този пагубен навик, усеща значително подобрение на здравето си още с първите дни.

Въпреки това за пълното отстраняване на никотина от организма са необходими 6-8 месеца. За да ускори този процес човек следва да е наясно кои храни спомагат за по-бързото очистване на организма от токсините, натрупали се от продължителното пушене.

1. Портокали

Тези вкусни цитруси са своеобразен склад на витамин С, който забележително повишава нивата на левкоцитите в кръвта. Този факт прави портокалите отлично средство за борбата с токсичните вещества, отложили се в белите дробове след вдишване на цигарен дим.

Витамин С спомага за подобряване на метаболизма и в резултат на това кръвта по-бързо се очиства от никотина. Освен това портокалите спомагат за справянето със стреса, а това означава, че на човек му става по-лесно да се справя с притегателната сила на цигарите.

2. Киви

На повечето от вас вероятно им е трудно да повярват на това, но тютюнопушенето понижава количеството на витамините А, С и Е в нашия организъм. Достатъчно е човек да изяжда по едно киви на ден, за да попълни запасите си от витамини в своето тяло и бързо да възвърне баланса на хранителните вещества в организма.

3. Вода

Водата като средство за борба с никотина в организма е много подценена. Всъщност обикновената питейна вода не само способства за извеждането на токсините от организма, но и спомага за значително понижаване на симптомите на абстиненция.

Освен тона тютюнопушенето води до обезводняване на организма, а това означава, че увеличавайки потреблението на течности, вие не само предотвратявате дехидратацията, но и спомагате за подобряване на метаболизма, а това означава и по-бързо избавяне от никотина.

4. Спанак

Изследванията показват, че „закоравелите“ пушачи имат по-малки записи от фолиева киселина в организма в сравнение с непушачите. Това вещество, което е познато и като витамин В9, е необходимо за правилната функция на нервната и мускулната система, а също и на мозъка.

По-големи количества фолиева киселина се съдържат в спанака, а това означава, че ако човек включи този зеленчук в хранителния си режим, ще спомогне за укрепването на своя организъм.

Но ползите за здравето от употребата на спанак не са само гореописаните. Този зеленчук богат на витамини и на множество хранителни вещества и консумирайки го човек си набавя всичко, което му е необходимо за укрепването на своето здраве.

Спанакът има и още една удивителна способност. Ако се употребява редовно вкусът на цигарите става просто непоносим и именно поради това този зеленчук е отличен „помощник“ за тези, които веднъж завинаги са решили да се откажат от този пагубен навик.

5. Морков

Морковите сами по себе си са диетична и много полезна храна. А употребата на сок от моркови само повишава неговата ефективност.

Само ½ чаша сок от моркови дневно ще осигурят на тялото ви необходимите му количества от витамините А, В, К и С, които ще спомогнат за „измиването “ на цялото количество никотин в белите дробове.

Следва също така да се отбележи, че продължителното поглъщане на никотин пагубно се отразява и на кожата. В тази връзка морковът способства за възстановяването на кожните лигавици.