Едни от най-неприятните и опасни болки са коремните. Причините за тях могат да са много.

Дори и болката да не се дължи на определено заболяване, ако тя продължава дълго, задължително трябва да се консултирате със специалист. Днес ще говорим за едно от най-неприятните и сериозни заболявания, изразяващи се с болка – язвата.

Какво означава терминът язва

Язвата е нарушение на стените на отделни органи от храносмилателната система – хранопровод, стомах или дванадесетопръстник. Обикновено тя засяга само лигавицата на съответните органи, но ако се усложни, може да достигне до мускулния слой на лигавицата.

Какви са причините за възникване на язвена болест

Възникването на заболяването се дължи на нарушаване на лигавицата на определени органи от храносмилателната система. Това нарушение може да се дължи на определени агресивни агенти или отслабване на защитните сили на организма.

За агресивни се считат: солната киселина, продуцирана в стомаха и жлъчните киселини. Муцинът е вещество, произведено от клетки на лигавицата, което има свойството на предпазва лигавицата от „агресорите“.

Установено е, че язвата би могла да бъде предизвикана от Helicobacter pylori. Инфекцията с хеликобактер пилори, води до смущения в регулацията на гастрина, което от своя страна води до повишаване на секрецията на солна киселина от стомаха, което води до ерозиране и, от там, образуване на язви.

Смята се, че определена група лекарства потиска синтезирането на простагландини, като по този начин се блокира и синтеза на защитаващия муцин.

Като рискови фактори могат да се изброят: тютюнопушенето, редовната консумация на алкохол, някои предхождащи заболявания, наследственост, хроничен стрес и др.

Какви са симптомите на язвата

Както вече разбрахме, язвата на стомаха може да засегне част от тънкото черво (дванадесетопръстник), хранопровода и стомаха. Много често симптомите се препокриват, но все пак, отделните локализации на язвата могат да се изразяват по различен начин.

При наличие на язва на хранопровода, пациентът може да усети парене и болка в ретростерналната област, одинофагия, дисфагия, липса на желание за храна, кашлица, придружена с необходимост от отхрачване.

Язвата на стомаха, няма отличителна симптоматика и при нея се наблюдават: пареща болка в стомаха, гадене, липса на апетит и бързо нахранване.

Нарушенията на лигавицата на дванадесетопръстника, могат да възникнат неприятни симптоми, като подуване на корема, стомашни киселини, гадене и повръщане, болка в корема, която може да бъде бодяща или пареща болка.

Характерно за язвите е, че изпражненията може да бъдат черни, поради наличието на кръв във тях.

Какви са възможните усложнения

Важно е, ако сте диагностицирани с язвена болест, да правите редовни консултации с лекар, поради факта, че е възможна да възниквнат опасни усложнения като: перфорация, пенетрация, стеноза, обструкция и развитие на злокачествен процес.