Настъпването на менопаузата при жените е проблем, който не е прието да се обсъжда сред обществото. Но при подбор на козметика при специалист по естетична медицина задължително трябва да се спомене този факт.

Специалистът ще отчете характерните изменения на кожата и ще подбере най-добрите средства за грижа.

А какво да правят онези жени, които предпочитат сами да си подбират козметика от аптеката, дрогерията или от специализираните магазини?

Какви са тайните за грижата за кожата по време на менопауза

Как менопаузата влияе на кожата

Менопауза – това е преустановяване на менструалните цикли при жените, след които те повече не могат да имат деца. Обикновено диагнозата става ясна вече след настъпването – когато менструации не е имало повече от година.

Този период е свързан с промяна на нивото на няколко хормона, под влиянието на които се променя и кожата.

От една страна, понижава се концентрацията на естрогени в организма, което влияе на физическото и психическото здраве. А от друга, на фона на понижаване на естрогените излизат на първи план мъжките полови хормони, включително и тестостеронът, който оказва въздействие на организма.

Такива изменения водят до това, че кожата става по-чувствителна и суха, предразположена към раздразнения и обриви. На отделни нейни участъци се появява допълнително окосмяване, а самата кожа често се възпалява.

Ако не се реагира на тези проблеми, то с времето те стават постоянни като характер. Но при правилна грижа много неприятности могат да се избегнат.

Ако кожата стане суха и чувствителна

По време на менопауза се наблюдават значителни загуби на хиалуронова киселина – основният овлажнител на кожата. Променя се концентрацията на мазнините, които отговарят за плътността на кожата и за нейната защитна бариера.

Това води до изсушаване на кожата, често се и възпалява. Особено това се усеща, когато въздухът е сух.

В борбата със сухата кожа могат да помогнат следните съвети:

  • Миене с меки почистващи средства – за зрялата кожата сапуните не са подходящи. Най-добрите варианти са пяна, флуиди, мляко с понижена концентрация на агресивни ПАВ. Подходящи са и натуралните почистващи средства, ако разбира се, не са налице различни алергии към продукти от състава.
  • Нанасяйте овлажняващ крем всеки път, когато виждате, че кожата започва да става по-суха. Най-полезни ще са средствата с хиалуронова киселина, глицерин, пантенол и церамиди в състава.
  • През студеното време на годината кожата има нужда от повече грижи – за да се спре изсушаването през студените зимни дни може да се използва подхранващ крем или защитен крем.

Ако кожата започне да провисва и бръчките станат по-дълбоки

Менопаузата също е свързана с понижаването на нивото на колаген. Според изследванията, количеството на този естествен белтък се понижава с по 1% годишно, като се започне от 20-годишна възраст.

При настъпването на менопауза обаче загубите вече са 30% през първите 5 години, а след това и с по още 2%.

При отчитане на факта, че колагеновите влакна са това, което прави кожата еластична и стегната, рязкото му понижаване води до провисване и възникване на бръчки. Освен това може да провисне и връхчето на носа, а също и да се образуват торбички под очите.

Какво може да се направи

Справянето с торбичките под очите, бръчките и понижената еластичност на кожата съвсем не е лесно, затова е по-добре да се обърнем към специалист по естетична медицина. А подходът, препоръчан от лекар, ще се подкрепи от процедурите у дома.

Защита на кожата от слънцето

Използвайки крем със слънцезащитни филтри през цялата година може да се предотврати появата на нови бръчки, а също и да не се допусне задълбочаване на вече съществуващите. Оптималният фактор за защита от слънцето е SPF 50.

Използване на anti-age козметика

В борбата с бръчките и гънките на лицето се препоръчват средства, съдържащи пектини, витамин С и ретинол. Тези съставки стимулират образуването на колаген в кожата, ефективно се борят с възпалението, възстановяват кожата и й помагат по-дълго да остане еластична и гладка.

Ако кожата стане чувствителна и се зачервява

Горещите вълни по време на менопауза са често явление, те могат да влияят и на състоянието на кожата. Повишава се нейната чувствителност, зачервява се и се покрива с петна.

Заради промяна на pH в резултат на хормонални промени в организма, се понижава защитната бариера на кожата, появява се купероза. Освен това менопаузата често с времето се превръща в старт на болестта розацея.

Внезапното разширяване на кръвоносните съдове и притокът на кръв по време на менопауза е слабо проучено явление.

До сега няма ясни отговори защо така се случва. Някои експерти смятат, че вината за това е в измененията на активността на невротрасмитерите в отговор на колебанията в хормоналния фон.

Препоръката, която отправят експертите е да се премине на козметика без парфюми, които могат допълнително да дразнят кожата. Също така трябва да се обърнем към дерматолог , ако проблемът стане по-сериозен, тогава е необходим комплексен подход.