С деликатния въпрос нееднократно са се сблъсквали нееднократно за своя живот не само мъжете, но и представителките на нежната половина от човечеството.

Струва ли си да се поддаваме на изкушението и да си купуваме модерни, но изключително неудобни обувки, когато само няколко дни след това многострадалните ни крака ще ни напомнят за себе си не само с болки в ставите и пръстите, но и с появата на неприятна миризма.

Как да се борим с миризмата на краката и какви препоръки на специалистите ще се окажат полезни за решаването на този деликатен проблем?

Установяването на причината, вследствие на която краката ни са започнали да издават неприятна миризма изисква определен разход на време, но то ще бъде напълно оправдано.

Без да знаете причината за зловонната миризма, излизаща от краката, впоследствие ще ви се стори почти невъзможно да откриете средство, което би могло да ви помогне да се справите с тази неприятност.

Само чрез установяване на фактора, който е довел до появата на този деликатен проблем, ще си гарантирате, че ще откриете най-ефективните начини решаването му.

Силното изпотяване на краката, а също и гъбичните и бактериалните заболявания също водят до появата на неприятна миризма, която е възможно да се усети от околните дори и ако не си сваляте обувките.

Но при съмнения за микотични заболявания на стъпалата или на ноктите на краката се изисква лабораторно потвърждение, тъй като е много вероятно измененията на нокътните пластини да се дължат и на някои заболявания с негъбичен произход.

Как да премахнете миризмата на краката с помощта на аптечни и нетрадиционни средства?

Хигиена на краката

Неприятната миризма на стъпалата – това е следствие на размножаване на бактерии и гъбички. Ако срещу зловонната миризма не помагат водните процедури, тогава е необходимо да се грижите по-добре за хигиената на краката си.

В такива случаи да миете краката си само със сапун е абсолютно недостатъчно. Необходимо е внимателно да почиствате повърхността на стъпалата и пространството между пръстите с насапунисана гъба. Също можете да използвате четка и абразивни средства.

Аптечни средства срещу миризма на краката

Специален крем срещу миризма на стъпалата спомага за предотвратяване на прекомерното изпотяване, а това означаване и на неприятната миризма.
В аптеките също можете да си закупите и мехлеми срещу миризма на краката.

В състава на такива мазила влизат антибактериални компоненти, а също и вещества, изсушаващи и дезодориращи кожата на краката.

Народни средства срещу миризма на краката

Сместа от оцет и спирт е ефективно средство срещу миризмата на стъпалата. За тази цел са ви необходими равни части от 5% оцет и спирт. Ежедневно нанасяйте тази смес с помощта на пипетка на пръстите на краката. Оцетът потиска размножаването на гъбичките, а спиртът унищожава бактериите.

За избавянето от неприятната миризма на краката помага потапянето за известно време на краката във вода с оцет, сода за хляб, домашен сапун или борна киселина. Но е важно да не надвишавате допустимите концентрации. Започнете с по-ниски и ако няма резултат, тогава можете да приготвите по-наситен разтвор.

Неприятната миризма ще изчезне, ако сложите за няколко дни в обувките си кедрово дърво. Това е много прост, но и същевременно много ефективен способ за борба с неприятната миризма на краката.