Вероятно сте наясно с основните източници на стрес в живота си, но тревожността може да бъде предизвикана от много изненадващи фактори, с които се сблъскваме ежедневно, но рядко ги забелязваме.

Дори когато имате безкрайно щастливи отношения с вашата половинка в началото, постепенно обикновените навици като забравянето на пастата за зъби отворена, могат да ви доведат до раздразнение и даже до нервен срив.

Трябва да намерите решение за малките проблеми, преди да се превърнат в ежедневни дразнители. Поговорете открито с вашата половинка и направете някои компромиси, за да съжителствате в разбирателство.

Заобикалящата ни среда

Понякога външни фактори могат да допринесат за нашето раздразнение като безкрайните разговори със застрахователната компания, грубия касиер от супермаркета или търсенето на място за паркиране. Трябва да се постараем да запазим спокойствие и да овладеем ситуацията, защото тези фактори не зависят от нас.

Хората около нас

Според проучване в Германия през 2014 г., стресът може да бъде заразен. Проведени са серия от експерименти, в които участниците просто трябва да наблюдават извършващи стресираща дейност хора. В резултат на изследването се наблюдава увеличаване на производството на кортизол (хормон на стреса), което води до стрес без особена причина.

Социални мрежи

Въпреки че социалните мрежи ни помагат да поддържаме контакт с близки хора, които са на далечно разстояние, дългите часове пред монитора могат да ни навредят. Според проучване, проведено от изследователския център „Pew“ през 2015 г., емоциите на приятелите ни, отразени в социалните мрежи, допринасят за състоянието ни, а в някои случаи удължават продължителната болка от раздяла.

Разсейване

Разсейването може да бъде полезно тогава, когато не е свързано със стресова ситуация. Но когато непрекъснато сме заети с мисли за предстоящи събития, които предизвикват стрес, не може да се отпуснем и да се насладим на малките неща от ежедневието.

Според Ричард Ленокс, директор на консултантски център в „Texas Tech University“, съсредоточаването ще помогне на мозъка да се фокусира и нивата на стрес и тревожност значително ще се понижат.

Вашето детство

Травматични събития от детството могат да бъдат причина за безпокойство и в по-улегнала възраст. Проучване на университета „Wisconsin-Madison“ установява, че преживяванията от детството, могат да променят частта от мозъка, отговорна за обработката на стресови ситуации. През 2014 г. проучване на университета „Johns Hopkins“ установява, че децата на родители, подложени на стресови фактори, могат да развият „тревожно разстройство“ не само заради гените си, но и поради отсъствието на топлина и подкрепа.

Чай и шоколад

Вероятно знаете, че кофеинът в кафето повишава нивото на стрес, но знаете ли, че две чаши чай или един шоколад могат да имат същия ефект? Те също може да съдържат кофеин, затова консумацията им в по-големи дози може да подсили тревожното чувство. Употребата на прекомерно количество кофеин може да бъде причина за проблеми със съня и храносмилането.

Вашата реакция

Ако сте склонни да се справите със стресовите ситуации (например извънредна работа), като се лишавате от здравословна храна и прескачате ежедневните си тренировки, това ще ви стресира допълнително. Физическата активност и приемът на здравословни храни помагат на тялото ви да се справи със стреса, затова не избягвайте спорта и качественото хранене, когато най-много се нуждаете от него.