Поради физиологичните особености на кожата лакътните стави се отличават с повишена предразположеност към сухота.

При съприкосновения – например, предизвикани от навика да подпирате главата си, когато стоите на масата – кожата на лактите бързо се изсушава и започва да потъмнява.

За отстраняване на козметичния дефект ще ви наложи да изберете някои от методите за отстраняване на черните петна по лактите.

Както е известно, кожата се състои от епидермис, дерма – същинска кожа и подкожна мастна тъкан. На свой ред епидермисът се състои от 5 слоя. Най-горният – роговият, се отличава с повишена устойчивост към външни въздействия.

Неувреденият рогов слой е непроницаем за причинителите на инфекции, лющещите се от него клетки постоянно се заменят с нови.

При някои заболявания – например хиперкератоза, повишено удебеляване на роговия слой на епидермиса – излющването на мъртвите кожни клетки се забавя, в резултат на което кожата на лактите се удебелява, загрубява и е предразположена към образуването на черни петна.

Появата на тъмни петна по лакътните стави сигнализира за възможни нарушения на храносмилането, обмяната на веществата. Причина може да бъде недостатъчния синтез на хормони на щитовидната жлеза, недоимък на витамини А и Е, липса на дължима грижа за кожата.

За поддържане на кожата в добро здраве, особено през пролетта, е добре да се приемат комплекси от витамини А и Е или пък редовно да се включват в хранителния режим съответните храни, които ги съдържат като например:

• Червени и оранжеви плодове и зеленчуци, говежди или телешки черен дроб – най-добре телешки, млечни продукти, които са богати на витамин А.
• Растителни масла – особено в зехтина, сусамовото и бадемовото количествата витамин Е са най-високи.

Освен това сусамовото масло спомага за възстановяването на здравето на кожата, косата, подобрява цветът на лицето, то е полезно за профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Как да избелите лактите в домашни условия?

Картофи, нишесте – за да омекотите кожата на лакътните сгъвки, преди лягане правете 10-минутни вани от топла прецедена картофена отвара след това нанасяйте подхранващ крем.

Ако кожата в тези зони е загрубяла можете да отстраните тъмнят цвят с помощта на компрес от картофено пюре с мляко. Слагате кашата на салфетка и я прилепвате с бинт към черното лакътно петно.

За отстраняване на повишеното ороговяване и на черните петна по лактите, за увеличаване на еластичността и мекотата на кожата помагат топлите вани с картофено или царевично нишесте, подходяща е също и гъста отвара от овесени ядки.

След завършване на процедурата третираното място се намазва с козметично мляко или с подхранващ крем.

Лимон – за да се отървете от черните или тъмни лакти, са ефективни смесите на основа на лимонов сок, въпреки че тези методи не са подходящи за суха чувствителна кожа:

• За дълбоко почистване и изсветляване на кожата са подходящи маските от овесено брашно, мляко и малко количество лимонов сок.
• За избелване на тъмните лакти ги натривайте със салфетка, навлажнена със смес от 1 чаена лъжичка лимонов сок и 2 супени лъжици розова вода.
• За да се отървете от потъмнелите лакти в случай, че кожата ви е суха или предразположена към изсушаване можете да използването галета с топло мляко.

Други популярни методи за справяне с проблема са:

• Намазването на зоната със сок от краставица;
• За възстановяване на еластичността на потъмнялата кожа се използва утайка от кафе;