Тези прости съвети ще ви помогнат да направите усмивката си красива, а целувката приятна.

Много хора, отивайки на среща с човек, който им харесва, често се замислят за това колко приятна ще бъде първата целувка с него и няма ли да му мирише на лошо от тяхната уста.

Съблюдавайки няколко прости правила можете да се избавите от комплексите и съмненията по тази тема. Какво е необходимо да направите, за да не разочаровате партньора и да си гарантирате следваща среща с него?

Съвет №1 – редовно се грижете за устната си кухина

Първата и вероятно най-важната стъпка е редовното миене на зъбите минимум 2 пъти дневно, сутрин и вечер, а по-добре – след всяко хранене. Следва да правите това в продължение на 2-3 минути, като използвате четка и паста.

Освен това е необходимо да отделяте по няколко минути за почистване на езика и на лигавицата на устата, тъй като по тези места се натрупват не малко бактерии, които често предизвикват лошия дъх.

Почистването на устата трябва да бъде внимателно, без да се пропускат труднодостъпните места, но внимателно като се стараете да не увредите лигавицата и емайла на зъбите.

Съвет №2 – използвайте конец за зъби

Отлично приспособен за отстраняване на зъбния налеп и частиците храна, останали между зъбите и венците. Почистването на зъбите с конец също трябва да се провежда внимателно като той се прокарва между всички зъби, като се започне от вътрешната част на устата.

Съвет №3 – наблюдавайте дали дъхът ви е свеж

Свежестта на дъха зависи не само от грижата за устната кухина, но и от храненето, а също и от общото здравословно състояние. При употребата на много ароматни храни и подправки като лук и чесънът, миризмата от тях остава за доста дълго време.

Освен това, ако не миете редовно зъбите си, то храната, оставаща в устата способства за размножаването на бактерии и за поява на неприятен дъх.

Съвет №4 – ограничете употребата на захар

Какво може да убие желанието ви да се целувате повече от уста пълна с болни зъби? За да избегнете това е необходимо да минимизирате употребата на тези храни, които имат най-голям принос за създаване на среда, комфортна за размножаване на бактерии.

Съвет №5 – посещавайте зъболекар

За да имате красива усмивка и свеж дъх собствените ви усилия няма да са достатъчни, затова е добре да посещавате зъболекар – поне веднъж на 6 месеца.

Съвет №6 – откажете се от вредните навици

Тютюнопушенето, дъвченето на тютюн и употребата на алкохол водят до появата на петна по зъбите, неприятен дъх, разрушаване на венците и много други проблеми. И за да запазите красотата и здравето на своите зъби следва да се откажете от тези навици.

Съвет №7 – избягвайте появата на зъбен камък

Затова се налага да се придържате към горепосочените съвети, но също така и да дъвчете храната на двете страни на устата, а също от време да ядете твърди храни като моркови и ябълки.

Съвет №8 – използвайте флуор

Почти всички пасти за зъби, които се предлагат по магазините, съдържат флуор, затова не е необходимо да правите нищо друго освен да си миете редовно зъбите.

Съвет №9 – предотвратете гингивита

Същите правила важат и за предотвратяване на това заболяване – редовна грижа за хигиената на устната кухина.

Съвет №10 – използвайте вода за уста

Терапевтичните ефекти от тези продукти са свързани с освежаване на дъха и промиване на остатъците от храна, които не са били премахнати от конеца и четката за зъби.