Основният фактор за растежа на човека е генетиката

Следва да се има предвид, че ръстът на човека винаги е обусловен от генетични фактори. Учените са убедени, че ръстът на 60-80% зависи от генетични показатели. С други думи, е малко вероятно едно дете да порасне високо, ако родителите му не са пораснали много.

Но това не означава, че на растежа е съвсем невъзможно да се повлияе. Вашата основна задача е да не пречите на естествения растеж и да изключите факторите, които е възможно да го забавят. Наркотичните вещества и алкохолните напитки са основните врагове на нормалното развитие на организма.

Тяхната употреба в периода на пубертета неизбежно води до задържането на растежа. Още една причина за вероятно забавяне на растежа – неправилното или недостатъчното хранене. Също така можете да прибегнете към някои хитрости, за да изглеждате визуално по-високи.

Пресметнете своя предполагаем ръст

Основавайки се на ръста на своите родители е възможно приблизително да изчислите колко ще пораснете в бъдеще по следната формула:

• Съберете ръстът на майка ви и баща ви – в сантиметри;
• Добавете към полученото число 13, ако сте момче, а ако сте момиче извадете 13;
• Разделете на 2;
• Като резултат ще получите вашият предполагаем ръст в бъдеще, плюс минус 10 сантиметра;

Правилното хранене – задължително условие за правилен растеж на организма

• Придържайте се към балансирани хранителни режими – човек с телосложение, предразположено към натрупване на мазнини винаги изглежда по-нисък, отколкото притежателят на стройна фигура. Освен това правилното хранене е гаранция и за добро здравословно състояние.

• Употребявайте много постни белтъчини – най-добри техни източници са бялото птиче месо, соята, рибата, млечните продукти. Всички тези храни способстват за нормалното развитие на мускулите и поддържат доброто състояние на костите.

Бързите въглехидрати – пица, бонбони, напитки и прочие захарни изделия, напротив, оказват деструктивно влияние на опорно-двигателната и мускулната система.

• Яжте храни с високо съдържание на калций – съдържа се в най-лесна за усвояване форма в млечните продукти, също така присъства в спанака, зелето.

• Включете в хранителния си режим храни източници на цинк, а такива са стридите, тиквата, пшеничните зародиши, тиквата, фъстъците, семената, лукът, раците и агнешкото месо.

• Набавяйте си витамин Д – развитието на мускулната и костната система на децата пряко зависи от наличието на слънчевия витамин в организма. Неговият дефицит неизбежно води до задържане на растежа и до натрупването на наднормено тегло при момичетата в тийнейджърска възраст. Витамин Д се съдържа в рибата, люцерната и в различните видове гъби.

Спортът – движение нагоре

В периода на пубертета особена важност имат физическите натоварвания. За да расте и да се развива, тийнейджърът е длъжен да бъде активен. За стимулиране на ръста са много полезни упражнения, които включват скачане.

На активни тренировки на мускулите е необходимо да се посвещават не по-малко от 30 минути. За да бъдат тези занимания не само продуктивни, но също и редовни и увлекателни, е необходимо да се придържате към една или няколко от следните препоръки:

Не пренебрегвайте разходките – когато ви се отдаде възможност, не пропускайте да се разхождате. Не е важно къде отивате – в библиотеката, в училище или в магазина. Най-важното е да ходите с удоволствие.

Присъединете се към спортен клуб – осигурява ви се достъп до множество функционални уреди и до разнообразен спортен инвентар.

Сънят означава растеж

За юношите и младите хора, които не са навършили 20-годишна възраст са препоръчителни 9-11 часа сън. Пикът на синтеза на хормон на растежа е по време на сън.