Съществуват противоречиви мнения за ползата от обезмасленото мляко. Производителите широко рекламират ползите за здравето от неговата употреба. Въпреки това независими изследвания на независими асоциации, неизвършващи стопанска дейност, са установили наличието на многобройни рискове за здравето, свързани с употребата на обезмаслено мляко.

В най-добрия случай, полезните за здравето свойства на млякото без мазнини предизвикват съмнения.

Някои безпристрастни изследвания дори са показали, че от този хранителен продукт няма никакви ползи за здравето.

По-долу ще приведем някои аргументи на противниците на обезмасленото мляко.

Недоимък на витамини

Пълномасленото мляко съдържа витамините А и D, които присъстват в състава на млечните мазнини, които спомагат за усвояването на белтъчините и калция. Когато мазнините биват отстранени, организмът започва да използва резервните запаси от тези витамини, за да се усвоят белтъчините и калция от обезмасленото мляко.

Така млякото с отстранени мазнини обуславя дефицита на хранителни вещества, тъй като организъм изтощава своите запаси от витамини.

Обезмасленото мляко съдържа сух млечен концентрат

То е не просто мляко с премахнати млечни мазнини – в такъв вид то би било твърде воднисто за потребление и почти не би наподобявало на мляко, а по-скоро на бяла вода.

Производителите решават този проблем много лесно – в обезмасленото мляко се добавят сухи концентрирани млечни белтъци, за да му придадат надлежен млечен вид.
Прахообразният млечен концентрат се произвежда с помощта на високотемпературен процес, при който се извършва денатуриране на белтъчините.

А както е известно денатурацията на протеините затруднява тяхното усвояване от организма. Освен при високотемпературния процес се образува „лош“ холестерол – ЛПНП – липопротеини с ниска плътност, които са една от причините за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Пастьоризацията понижава хранителната стойност на млякото

Въпреки че здравните власти препоръчват пастьоризацията като необходима мярка за осигуряване на безопасността на млякото, процесът има и обратна страна. Пастьоризацията унищожава живите ензими и разрушава тънката структура на млечния белтък, което препятства неговото усвояване.

Суровото мляко напротив, по-лесно се разгражда и се абсорбира в червата и неговите живи ензими спомага на организма да преработи лактозата и да усвои витамините.
Много хора, страдащи от непоносимост към лактоза откриват, че могат да пият сурово мляко без проблеми.

Рекламата на обезмасленото мляко е всъщност маркетингов трик

Обезмаслените мляко се рекламира като здравословен хранителен продукт с цел по-големите негови продажби.

Също така ако от отделените от млякото мазнини се използват за производството на по-скъпи хранителни продукти, като бита сметана, сладолед и т.н. , а след това и ако се продаде останалата течност, то тогава печалбата на производителите става почти тройна.

И всичко това може да се постигне с достатъчно добра рекламна кампания, за да могат хората да възприемат обезмасленото мляко като здравословен, полезен и необходим хранителен продукт.

Въпреки агресивната реклама има доста научни данни, че млякото с отстранени мазнини не е здравословен хранителен продукт, а по-скоро обратното.

Но въпреки гореизложеното според резултатите от изследване, публикувани в Американското списание за клинично хранене, хората, които пият обезмаслено мляко всекидневно нормализират телесното си тегло.

Учените са установили, че хората в зряла възраст, които изпиват по 2 чаши обезмаслено мляко дневно, си набавят витамин Д, избавят се от излишните килограми по-бързо в сравнение с тези, които не пият мляко. При 6-месечна диета те свалили средно по 6 килограма и успели за дълго време да задържат постигнатите килограми.