Знаете ли, че сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт при жените на възраст на 65 години и втората водеща причина за смъртността сред жените на възраст 45-64 г. в Съединените американски щати и Канада?

Сърдечно-съдовите заболявания включват много състояния, като инфаркт на миокарда, конгестивна сърдечна недостатъчност, хипертония, инсулт и заболяване на сърдечните клапи.

Но влияе ли по някакъв начин менопаузата върху по-честата поява на сърдечно-съдовите заболявания?

След менопаузата, рискът от повишение на сърдечно-съдовите заболявания, особено след 65-годишна възраст, е много по-голям. Това означава, че е много по-вероятно жените да умират, вследствие на проблеми със сърцето, отколкото мъжете.

Ролята на естрогена при появата и развитието на сърдечно-съдовите заболявания е спорна и объркваща, и все още е необходимо да се направят допълнителни изследвания, за да се изясни тя.

Въпреки това, менопаузата е отличен момент за вас да направите преоценка на собственото си здраве по много начини, включително и на риска от сърдечно-съдови заболявания.

За такова нещо никога не е твърде късно. Знаете ли кои са рисковите фактори за поява и развитие на сърдечно-съдовите заболявания?

Те включват тютюнопушенето, липсата на физическа активност и застоелия начин на живот, високото кръвно налягане, диабет и предиабет, високото ниво на лош холестерол, излишни килограми и прекалена пълнота, нездравословното хранене, наследствена предразположеност към поява на сърдечно-съдовите заболявания.

Важно е да се осъзнае, че с изключение на генетичната предразположеност и семейната история, тези рискови фактори могат да се променят. Можете да намалите риска, като промените начина си на живот.

Спрете цигарите и рискът от сърдечно-съдови заболявания и рак ще намалява с течение на времето.

Друга стъпка е да подобрите вашата диета  и да добавите към менюто си плодове, зеленчуци, зърнени храни, боб, нискомаслени млечни продукти, риба, постни меса и пилешко месо. Растителните диети са много полезни за здравето.

Другото, което трябва да направите, е да намалите теглото и да стопите излишните килограми. Старайте се всеки ден да отделяте за упражнения поне по 30 минути.

Контролирайте кръвното си налягане, като редовно използвайте лекарства, ако е необходимо.

Вашият личен лекар трябва да ви провежда периодични профилактични изследвания и да мери вашето кръвно налягане, нивата на холестерол, теглото.

Кажете на личния си лекар, ако пушите цигари, тъй като трябва да се използват наличните системи за оценка на състоянието ви, за да се анализира рискът. Ходете на тези прегледи, дори ако нямате никакви симптоми за сърдечно-съдово заболяване.

Добре е да проучите и какви са симптомите на инфаркт при жените, тъй като те са доста по-различни от тези при мъжете. А някои изследователи смятат, че жените повече са застрашени от сърдечни кризи.

Недоброто познаване на симптомите на инфаркта води до забавяне на лечението и по-висока смъртност. Потърсете медицинска помощ незабавно, ако имате:

Болка в гърдите, повишено налягане или напрежение в гръдната област

Болки в челюстта си, ръцете, гърба или врата

Неоправдана силна умора

Недостиг на въздух, гадене и замаяност

Необичайно изпотяване

Болка в горната част на стомаха

Всичко това са признаци за сърдечна атака и навременната адекватна намеса на лекаря може да спаси живота ви.