ДИК синдром
Здравна Енциклопедия

ДИК синдром /дисеминирана интравазална коагулация/ е едно от заболяванията, процес на лечението на които е винаги трудоемък и продължителен.

Дисеминираната интравазална коагулация представлява нарушение на хемостазаFта, при което се осъществява така нареченото дифузно съсирване на кръвта.

В резултат на това нарушение се натрупват тромбоцити и микроскопични кръвни съсиреци, които блокират микроциркулацията и предизвикват дегенеративни изменения.

ДИК синдромът се развива винаги при менингококов сепсис и по-рядко при инфекции, причинени от грамотрицателни бактерии.

Най-често това заболяване се развива като инфекциозно-възпалително усложнение.

Съществуват няколко причини за неговото възникване. Преди всичко това е напреднало увреждане на белия дроб или стафилококи, вирусни инфекциозни заболявания /херпес, хепатит, едра шарка, морбили/.

Също заболяването може да се развие на фона на коремен тиф, след хирургична операция за отстраняването на далака, рикетсиозни инфекции като малария, трипанозомиаза /Африканска сънна болест/.

Също така дисеминираната интравазална коагулация може да бъде предизвикана от хемолитична анемия или хемолитични отрови, както и от сериозни увреждания на тъканите като изгаряния, травми и открити фрактури.

По-рядко заболяването може да бъде предизвикано от захарен диабет /ако протича в тежка форма/, лъчева болест и епилепсия.

Блокадата на микроциркулацията на кръвта и образуването на микротромби е възможно бързо да се разпространи по цялата кръвоносна система.

Този процес може да преобладава, както в отделни органи, предизвиквайки в тях дегенеративни изменения и впоследствие дисфункция или в отделни части на тялото със същите последствия.

ДИК синдромът може да бъде с остро протичане, разпространението на заболяването се осъществява практически мигновено, със субакутно, тоест подостро, с по-бавна прогресия, рецидивиращо или хронично, когато периодите на обостряне се последват от такива на затихване, тоест ремисии.

Какви са симптомите?

Протичането на ДИК синдрома преминава през няколко фази:

• хиперкоагулация и агрегация на тромбоцитите /1-ва фаза, при която се повишава съсирваемостта на кръвта и се образуват микротромби/;

• преходна фаза /2-ра фаза, по време на която броя на тромбоцитите намалява/;

• дълбока хипокоагулация /3-та фаза – настъпва рязка дисфункция на коагулацията на кръвта/;

• възстановителна /4-та и последна фаза, когато постепенно се нормализира показателят на съсирваемостта, но през този период съществува голяма вероятност от развитие на усложнения/;

Клиничната картина ДИК синдрома се описва въз основа на тези симптоми, които проявява основното заболяване, явяващо се негова причина /на синдрома/.

Продължителността на всяка фаза зависи пряко от темповете на прогресия на самото заболяването-причинител.

Колкото по-остро е началото на ДИК-синдрома, толкова по-бързо преминава 1-вата фаза и толкова по-силно е изразена хипокоагулацията.

При това е възможна проявата на такъв симптом като хемокоагулационен шок, поради внезапното нарушаване на циркулацията на кръвта.

Хеморагичният синдром е още един симптом на дисеминираната интравазална коагулация.

Най-често възниква в третата фаза от протичането на заболяването, но понякога кръвотечение може да се установи и още по времето на втория етап.

Тъй като ДИК синдромът се характеризира с генерализирани кръвотечения, то в симптоматиката на това заболяване, разбира се, влиза и появата на подкожни хематоми и кръвонасядания в подкожните мастни тъкани. Възможно е възникването на назални, чревни, бъбречни и белодробни кръвотечения.

Лечение на ДИК синдром

Провежда се задължително в интензивно отделение. Преди всичко се назначава терапия за лечение на заболяването, което е причинило синдрома на дисеминираната интравазална коагулация.

При третиране на инфекциозно-възпалителни процеси се прилагат антибактериални средства, тоест антибиотици.

А при шокови състояния се въвеждат в тялото на пациента венозно инфузионни разтвори, които способстват за подобряване на кръвообращението.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.46 63

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg