Естрогените, както знаем, са женски полови хормони, които се синтезират предимно в яйчниците.

В малко количество естрогени има в мъжкия организъм, при тях се образуват от тестисите и от кората на надбъбречните жлези, отговарят за нормалната работа на сърдечно-съдовата система, подобряват паметта, формират сексуалното желание.

Повишаването на количествата на естрогените при мъжете води до отлагането на подкожни мазнини по женски тип – тоест по седалищните части, предизвиква гинекомастия – увеличаване размера на млечните жлези, понижава се сексуалното желание.

Естрогените биват 3 типа – естрадиол – отговаря за крепкостта на костите и мускулите, външния вид, доброто зрение, за правилната работа на сърдечно-съдовата система, за нормалните сексуални реакции.

Естрон - вещество, от което се формира естрадиола, неговото ниво се повишава по време на бременност. Естриол – отговаря за здравината на костите.

100-200 микрограма на денонощие – в такова количество естронът и естрадиолът се образуват в женския организъм не в период на бременност.

50-130 пикомола на литър кръв – нормално количество естрадиол в мъжкия организъм. Повишаването на това ниво може да е признак на развитие на тумори в яйчниците.

Жената в зряла възраст, имаща високо ниво на естрогените обикновено изглежда по-млада от своите връстнички, има постоянен характер, добре се чувства и води активен начин на живот.

Естрогените притежават естествено обезболяващо действие.

Показателят за високо ниво на естрогените в кръвта, а следователно и висока способност за зачеване на дете, означава и по-светъл цвят на косите.

Но след раждане на дете нивата на естрогените обикновено се понижават. 2-3 деца и косите на майката блондинка могат да потъмнеят.

Естрогените карат организма да трупа мазнини.

90-300 пг/мл /пикограм на милилитър/ - пик на нивото на естрогени в кръвта на жените в дните на овулация.
В някои държави по закон е предвидено даването на естрогени на мъжете, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, тъй като им помагат по-лесно да се справят с гневните изблици, които са изключително често, поради продължителния престой в тясно затворено пространство.

Фитоестрогени – вещества от растителен произход, които по въздействие са аналогични на половите хормони естрогени. Съдържат се в соята, лененото семе, коренът от женското биле, червеното грозде, хмел.

Прекомерният синтез на естрадиол многократно повишава риска от развитие на рак на гърдата при жените.
С 15-20% се понижава количеството на естрогените в организма на жените пред менопауза.

А след края на този период концентрацията на тези хормони се понижава още повече – с 40-60%.

Правила за балансиране на хормоните, водещи до вълчи апетит и съответно до дисбаланс на женските полови хормони и напълняване

• Избягвайте недоспиването – то води до това, че ние преставаме да се наяждаме с обичайното количество храна.

Ако 2 нощи подред сте спали 2 часа по-малко от нормалното за вас време, то нивото на гренилина – хормона на глада, се повишава с 15%, а това на лептина – на ситостта, се покачва с 15%.

Така мозъкът получава сигнал, че трябва да бъдат изядени допълнителни 600 килокалории дневно. Ако сте започнали да преяждате пробвайте да започнете да си лягате по-рано.

Намалете употребата на фруктоза, тъй като създава нечувствителност към лептина. Получава се от плодовете, но за отслабващите не са опасни тези дарове на природата, а различните бисквити, сиропи с фруктоза и като цяло захарните изделия.