Революционно изобретение в областта на личната хигиена направил японският учен Казуе Ямагаши.

С помощта на изобретената от него паста за зъби е възможно бързо и безболезнено да се запълват дупки и пукнатини в зъбите, а също и да възстановява зъбният емайл без помощта на стоматолози, съобщава британски ежедневник.

По своя състав тя е сходна със зъбния емайл и може да се нанася непосредствено по пукнатината на зъба. Материалът е бил получен в резултат на експерименти с хидроксил-апатит – основен компонент на зъбите.

Първоначално, съдържащата се във веществото киселина разтваря лесно повърхността на пропукания емайл. След 3 минути пастата кристализира и изкуственият материал здраво се закрепва към структурата на естествения емайл. Плюс това той е отлично антибактериално средство.

Тестовете, проведени от японски стоматолози показват, че с помощта на изобретението зъбът по нищо не се отличава от здравия. Разликата не очевидна дори и под микроскоп.

И нека все пак разгледаме какви са разновидностите на зъбните пломби, които се използват към момента.

Въпреки направеното откритие към настоящия момент пломбирането си остава най-разпространеният способ за възстановяване на зъбите.

И дори рядко може да се намери човек без един пломбиран зъб дори към 25 години.

Пломбата е материал, който се използва за запълване на кухините на зъбите, които биват образувани съвсем целенасочено с цел лечение на кариес, а също и при механични увреждания.

Основната задачи на пломбите покрай естетическата е изолация на чувствителните тъкани на зъба от различни микроби и бактерии.

Пломбите за зъби се отличават една от друга по такива параметри като срок на използване – временни и постоянни, и материалът, от който са направени.

Разлики между временна и постоянна пломба

Постоянната се поставя след лечение на кариес за предпазване на тъканите от слюнка, храна и микроорганизми.

Същевременно се възстановява и естествената форма на зъба, което е важно не само от естетическа гледна точка, но и затова, че зъбът със загубен обем не е в състояние пълноценно да участва в дъвченето и движението на челюстта, което може да доведе до неблагоприятни изменения на захапката.

Именно затова пломбите внимателно се шлифоват и полират, с цел възстановяване на натуралната форма. Въпреки названието, дори най-надеждната пломба може да служи до 10 години.

Временното пломбиране има място при многоетапно лечение на зъбите. Най-често е необходимо при:

• Лечение на зъбни канали, по време на което е необходимо поставянето на лекарство за няколко дни;
• Когато лечението на зъба преминава на няколко сеанса;
• При подготовка за поставяне на зъбни коронки, които поставят за няколко дни;

Временната пломба е предназначена за срок до 2 седмици, тя е по-евтина, по-бързо се поставя и по-лесно се премахва, след като е изпълнила своята функция.

Но същевременно, за разлика от постоянната, тя осигурява защита на зъба в краткосрочен период.

Разновидности на постоянните пломби

Друга разлика между пломбите е материала, от който биват произвеждани.

Популярните по-рано различни метални сплави сега практически не се използват, поради значителното количество недостатъци – висока топлопроводимост, нисък естетичен ефект.

Стоматолозите също се отказват и от пластмасовите пломби, тъй като те са токсични и недостатъчно надеждни. Циментът като материал за пломбите също не е способен да имитира плътността и цвета на естествените зъби, а също и изисква значително шлифоване на здравите тъкани на зъба.