Повечето от лакове съдържат вещество, проникващо в организма и предизвикващо ендокринни нарушения.

Повечето от популярните лакове за нокти съдържат токсичното вещество трифенилфосфат, което нарушава функцията на ендокринната система, предупреждават изследователи от университета Дюк, САЩ.

Производителите неотдавна замениха трифенилфосфата с друго вещество, тъй като изследванията показаха, че то е токсично за ендокринна и репродуктивната система.

Но все повече изследвания свидетелстват за това, че трифенилфосфатът също предизвиква хормонални нарушения и негативно влияе на обмяната на вещества, като способства и за развитието на затлъстяване.

Учените провели 2 експеримента. По време на първия те изследвали 10 различни марки лак за нокти за съдържание на трифенилфосфат, който производителите добавят в лака, за да бъде устойчив и същевременно еластичен.

Веществото присъствало в 8 проби, като в 2 случая не бил указан в списъка на съставките.

По време на втория експеримент изследователите изследвали урината на 26 жени, които използвали лак за нокти. 2-6 часа, след като участничките лакирали ноктите си, при повечето било установено повишено ниво на дифенилфосфат в урината – вещество, образуващо се от трифенилфосфат след преработването му от организма.

10-14 часа след маникюра нивото на дифенилфосфата в урината на всички участнички вече 7 пъти надвишавало нормата.

Предизвиква безпокойство и фактът, че лакът за нокти, предназначен за жени и момичета в тийнейджърска възраст, съдържа вещество, което нарушава функцията на ендокринната система, отбелязва един от авторите на изследването Джоана Конгълтън. Още по-тревожен бил фактът, че техният организъм много бързо след нанасянето на лака абсорбира това вещество.

Други учени, също американски пък, проведоха серия от експерименти и откриха 15 опасни за женското здраве вещества, съдържащи се в битовата химия. Всички те по-различен начин влияят на репродуктивната система.

Твърде ранното настъпване на менопаузата се обяснява с въздействието върху женския организъм на химическите вещества, съдържащи се в козметиката, средствата за лична хигиена, битовата химия и просто в околната среда. До това заключение достигнали американски изследователи.

Авторите на изследването, представляващи няколко научни центъра в САЩ, анализирали базите данни за периода 1999-2008 година, получени от мащабно общонационално изследване на здравето на населението.

Данните се отнасяли за повече от 31 хиляди души, от които 1500 жени в постменопауза, които били изследвани за нивото на концентрацията в кръвта и урината на 111 химически съединения от изкуствен произход, разрушаващи ендокринната система.

Тези вещества нарушават естествения процес на секреция и разпределение на хормоните в организма, което води до ранно прекратяване функцията на яйчниците. Много от тези съединения вече не се произвеждат и са забранени за използване, но и досега продължават да присъстват в почвата, въздуха и водата.

Става дума за такива вещества като диоксини – странични продукти от промишленото производство, които се отделят при горене, фталати – могат да се съдържат в пластмасата, продуктите от битовата химия, лекарствата, средствата за лична хигиена и козметиката – лосиони, течни сапуни, спрейове за оформяне на прическата, лакове за нокти и така нататък, фитоестрогени – аналози на женските полови хормони, отделяни от растенията, полихлорирани бифенили, феноли, пестициди и други.

Било установено, че при жените с високи нива на съдържание в организма на тези токсични вещества, менопаузата настъпвала с 2-4 години по-рано, отколкото при жените, при които концентрациите на тези съединенията били в по-малки количества, но все пак е било установено тяхното наличие.