Мъжете предпочитат да не се запознават с умни жени. И да нямат с такива никакви отношения. Макар и сами те да казват друго, в лъжа ги уличи ново изследване, публикувано в Social Pscyoholgy Bulltenin.

То показва, че когато става дума за теоретични познанства, то болшинството от мъжете твърдят, че желаят да се запознаят и да изживеят живота си с умна жена.

Но когато трябва да потвърдят своите разсъждения с реални дела от ежедневния живот, то всичко се оказва точно обратното – мъжете не харесват проявленията на женска сила и избягват общуването с жени, които са по-мощни от тях в интелектуален план.

Този факт е известен на жените и без учените да го потвърждават експериментално.

Изследователи от университета Бъфало, щата Калифорния, Лутеранския университет и този на щата Тексас провели съвместно няколко паралелни изследвания. В рамките на всяко от тях те провели проучване сред 105 мъже от различни възрасти във връзка с това какво привлекателно намират те в жените.

Зад всеки въпрос стоял хипотетичен сценарий от ежедневния живот. И мъжете всеки път твърдели, че биха предпочели да общуват с жена, която умее красиво да разговаря и е получавала най-добрите оценки по математика и езици.

Един от автор на изследването Лора Парк обяснява, че когато мъжете разсъждават за абстрактни жени, то те са склонни да избират тези, които са по-умни от тях. Вероятно ще си помислите – Много добре! Момчетата ценят умните девойки.

Но когато става дума за конкретните ситуации в живота, то всичко е иначе. На мъжете в парка не ги привличат тези жени, които ги превъзхождат в интелектуален план. Психологически на тях не им е комфортно да бъдат до тях. Това ясно показват проведените експерименти.

Това вероятно е свързано с факта, че на подсъзнателно ниво – може да се каже, на биологично, всеки мъж чувства опасност, която произхожда от такава жена. Той се опасява, че тя може да го надхитри.

С други думи, ако мъжът казва, че обича по-умна жена от него, лъже!

И това не е първият път, когато науката потвърждава тази битова гендерна теория. През 2013 година беше установено, че болшинството от хетеросексуалните мъжете всъщност не се радват на професионалните успехи на техните партньорки.

Според авторът на изследването Кейт Рийтлиф, това доказва, че мъжете автоматично интерпретират успехът на партньорките си като доказателство за тяхната безполезност.

Но е безсмислено да виним мъжете за това. Просто такива ги е направила природата – ако партньорът ви види, че в нещо го превъзхождате, то това ще създаде психологически дискомфорт за него.

Какво да правите, ако сте умна и самотна?

Отговор на този въпрос открил Дейвид Бейнбридж от университета Кеймбридж. Накратко звучи по следния начин, може би ще ви се стори невероятен – „нахранете“ дупето.

Учените разполагат с доказателства, че пищните бедра и седалищни части са необходими за раждането на умни деца. Мастните отлагания в задната долна част на женското тяло играят жизнено важна роля, като способстват за развитието на мозъка на новородените в период на кърмене.

За формирането на нервната система са необходими голямо количество мазнини, и мазнините в тази област са богати на докозахексаенова киселина, която е особено важен компонент на човешкия мозък. Самата еволюция е причина жените да трупат мазнини именно в тази област.