Родителите могат да удължат живота на своите деца с 13 години, без да прибягват до извършването на нещо много сложно.

Това е заявил британският шеф готвач Джейми Оливър, а след това верността на неговото изказване е била потвърдена и от експерти в областта на здравословното хранене.

Повече хора смятат, че децата изпитват особена привързаност към захарните изделия и в живота на почти всеки от нас има множество примери за огромната любов на децата към сладоледа и бонбоните.

Но според Оливър, то вярване е напълно погрешно – децата не са програмирани да консумират сладки и мазни храни.

„С оглед на това, родителите могат да направят здравословната храна по-привлекателна за техните деца, като така биха избегнали консумирането на вредни хранителни продукти.“ – посочва известният готвач.

Джейми Оливър смята, че предлагането на нездравословни храни в близост до училищата трябва да бъде абсолютно забранено, а върху продажбата на продукти, съдържащи захар, е необходимо да бъде наложен допълнителен данък.

В България още през 2009 г. е приета Наредба на Министерството на здравеопазването за здравословното хранене на учениците, в която изключително подробно е уредено какви храни могат да се предлагат в училищните лавки, бюфети и автомати за храна.

А за училищните столове е включено описание какво трябва да съдържа порцион – трябва да се осигурява ежедневен прием на ученика от поне 400 грама краве мляко, без значение прясно или кисело и 30 грама сирене.

Освен това са приети и още редица подзаконови нормативни актове във връзка с храните, които се дават на децата от детските градини, ясли и от детските кухни.

Но тежката икономическа ситуация в страната, която вече продължава повече от 5 години прави недостъпни за повечето ученици здравословните храни.

И на училищните лавки и бюфети се налага да изхвърлят пълнозърнестите сандвичи, а фрешовете от пресни плодове и зеленчуци са непосилни за джоба на българския ученик.

В изказването Оливър обръща внимание към шокиращите резултатите от проучване, публикувано през тази седмица.

Съгласно тези данни всяко 10-то дете във Великобритания страда от тежко затлъстяване към момента на постъпване в началното училище, тоест в 1-ви клас.

А при завършващите началния етап на образование ситуацията се влошава и всяко 5 дете на 10-11-годишна възраст страда от затлъстяване.
Въпреки че това са данни за Великобритания, в България проучване на здравословното състояние на учениците е проведено през 2010-2011 г от Националния център по обществено здраве и анализи, чиито резултати също са също тревожни.

30.2% от децата и юношите в училищна възраст 6-19 г. били с наднормено тегло, а от тях при 12.7% било установено затлъстяване.

За сравнение при проведено през 2004 г. аналогично проучване 20% от учениците били с наднормено и ¼ били със затлъстяване.

Родителите, децата и храненето

Експертите по здравословно хранене във Великобритания изразиха своята солидарност с изказването на Оливър и също отбелязват, че е напълно възможно да се приготвят вкусни ястия от най-простите и същевременно здравословни хранителни продукти.

Според тях родителите са основно отговорни, както затова това децата им да развият затлъстяване, така и да им помогнат да избегнат този проблем.

Децата с наднормено тегло са по-предразположени към затлъстяване в зряла възраст, а също така вероятно на около 40-годишна възраст ще започнат да страдат от сърдечно-съдови заболявания, изложени са и на риск от развитие на захарен диабет тип 2, инсулт и някои видове злокачествени заболявания.

Те също така по-често имат проблеми с костите и ставите, страдат от сънна апнея и обикновено са с ниско самочувствие.