С напредването на възрастта се нарушава обмяната на веществата, намалява мускулната маса, издръжливостта, силата, което ограничава активността на човека в практически всички сфери на живота.

Тези изменения са забележими както по отношение на естетиката, така и на здравето. Отлична „противоотрова“ срещу последствията от процесите на стареене са, правилно планираните и реализирани силови тренировки, те въздействат всестранно на организма, укрепват го както физически, така и психически.

И преди се смяташе, че за поддържане на добро здраве са достатъчни както аеробни натоварвания, такива като плуване, бягане, колоездене, но и също целесъобразно изпълнение на силови упражнения.

Резултатите от редовните и правилни тренировки са само и единствено положителни.Силовите упражнения отлично влияят на сърдечно-мускулния апарат. Те увеличават силата и издръжливостта на мускулите.

Това е важно не само в спорта, но и в ежедневния живот. Така човек ще може по-дълго време да издържа на по-големи натоварвания за разлика от хората, които са с недостатъчно развити мускули.

Силовите тренировки в съчетание с диета водят също до увеличаване на обема на мускулите, което има голямо значение за регулация на мускулната маса. Мускулната тъкан влияе на нивата на обмяна на веществата.

Колкото по-голямо е съотношението на активната мускулната маса спрямо мастната тъкан, толкова по-високо е нивото на метаболитните преобразувания.

Това има голямо значение за регулацията на енергетичния баланс, а следователно за поддържането на желаното тегло и на правилните пропорции между мастната тъкан и мускулната маса на тялото.

Слабо или твърде развитите мускули в определени области на тялото в резултат на неравномерното натоварване в ежедневния живот могат да доведат до асиметрии на тялото и до неправилна стойка.

Също така това може да доведе до нарушения във функционирането на отделните органи и системи. Следователно, предотвратяването на развитието на дефекти в стойката и на корекция на фигурата е възможно с помощта на тренировки.

Те добре влияят не само на мускулната структура, но и на целия двигателен апарат. Силовите тренировки спомогат за укрепването на ставите, а в съчетание с правилната диета предотвратяват развитието на остеопороза.

Още един аргумент в полза на изпълнението на силови упражнения е тяхното благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система и на биохимичните параметри на кръвта.

Силовите тренировки водят до понижаване на артериалното налягане и на концентрацията на вредния холестерол. Понижават риска от възникване на инфаркт и инсулт.

Също така препятстват възникването на метаболитни нарушения, захарен диабет, затлъстяване и дори някои видове рак, а също и спомагат за подобряване на функционирането на имунната система.

Как е било споменавано, силовите тренировки влияят на психоемоционалното състояние. Влияят на решителността във всички сфери на живота. Спомагат за снемането на стреса, подобряват фигурата, увеличават увереността на човек.

Подобряват здравословното състояние и се използват за лечение на депресии и безсъние. Действително предимствата им са прекалено много и поради това се препоръчват както за мъже, така и за жени на практически всякаква възраст.

Следва да се отбележи, че силовите упражнения макар и да са много полезни за здравето, при неправилен подбор на упражненията, на техниките за изпълнение, твърде големите натоварвания могат да доведат до пренапрежение и травми.

Принципно безопасността преди редовни силови занимания следва да се консултира със специалист в дадената област. Особено това се отнася за бременни жени, за тези които страдат от затлъстяване или имат сърдечно-съдови заболявания.