Многобройни медицински изследвания показват, че хранене на майката по време на износването на плода непосредствено влияе върху формирането на организма на детето. Недостатъчността на дори един от витамините и микроелементите се последва от патологии и проблеми със здравето на бебето.

Следва да се отбележи, че витамините за бременни следва да се избират внимателно и комплексно – за начало се консултирайте със своя лекар и си съставете списък със задължителните за употреба храни. И така кои са 10-те най-важни витамини за износване на здраво дете:

• Фолиева киселина – В9

Витаминът се препоръчва, тъй като способства за делението на клетки и за правилното предаване на гените. Благодарение на достатъчното количество фолиева киселина плацентата се формира пълноценно и се предотвратяват спонтанни аборти.

Недоимъкът на витамина може да доведе до недоразвитост на главния мозък на бебето.

Съдържа се в лещата, аспержите, спанака, боба, брюкселско зеле и в бисквитите от пълнозърнесто брашно. Тъй като от храните се усвоява максимум 50% от витамин В9, то се препоръчва приемането на допълнителни препарати още от етапа на планиране на зачеването.

• Витамин Е

Също както и фолиевата киселина, токоферолът влияе върху процеса на зачеването и върху формирането на плода в ранните етапи на бременността. Участва в синтеза на женски полови хормони и затова способства за успешно зачеване.

Съдържа се в слънчогледовото олио и в зехтина, доматите, марулите, спанака, магданоза и млякото.

• Витамин С

Влияе върху формирането на лигавиците на плода и върху развитието на плацентата и за поддържане на имунитета на бременната. При недоимък на този витамин са възможни инфекциозни заболявания.

Съдържа се в картофите, морковите, зелето, чушките, касиса, ягодите, кивито, портокалите, лимоните, мандарините.

• Магнезий

„Строителен материал“ за костната тъкан, от наличието на който зависи ръстът и теглото на бебето. Също магнезият е важен за развитието на мускулите на матката, за да се облекчи раждането.

Ценният минерал се съдържа в динята, пълнозърнестите храни и хляба, в смокините, бананите, бадемите, слънчогледовото семе, фъстъците и т.н.

• Витамин А

От ключово значение е за формирането на вътрешните органи както и на кръвоносната, дихателната и централната нервна система. Важен е за постродилното възстановяване на тъканите на майката.

Следва да се отбележи, че при предозиране с витамин А е възможно проявлението на пророци в развитието на детето.
Съдържа се в млякото, маслото, морковите, зеленолистните зеленчуци и жълтите плодове и зеленчуци.

• Витамин D

Използва се като средство за профилактика на рахит при децата. През топлото време от годината – от април до октомври у нас, се образува в кожата, но през останалите 6 месеца се препоръчва да се приема като хранителна добавка.

• Калций

Известно средство за формиране на добра стойка, здрави кости и зъби. Понижава риска от хипертония по време на бременност.

• Желязо

Този микроелемент е необходим за правилното кръвотворение на бъдещото дете.
Най-добър са различните видове меса – говеждо, телешко, свинско, пилешко, от тях се усвоява в най-голяма степен.

• Йод

Благоприятства формирането на скелета и отговаря за умственото развитие на детето. Поради недоимък на йод у бременните се нарушава обмяната на веществата. Следва де има предвид, че ако бъдещата майка страда от заболяване на щитовидната жлеза, приемът на йод е противопоказен.

• Растителни влакна

Спомага за освобождаването на организма на бременната от продуктите на обмяната на веществата и способства за подобряване на нейното храносмилане.