Чертите на лицето до голяма степен се определят от състоянието на устната кухина – особено ако става въпрос за липса на зъби.

Продължителното отсъствие, дори на един зъб, повлича след себе си редица неблагоприятни изменения – изпадане на бузите, асиметрия и др.

Чертите на лицето също се определят от захапката, и то още по-изразено. За връзката между красотата на лицето и вида на захапката.

Черти на лицето и недоразвитост на долната челюст

В клиничната практика се различават доста видове патологични захапки, всяка от които се отразява на външния вид и на чертите на лицето.

Особено изразено е влиянието на видовете захапки, които са свързани с нарушение на пропорциите между горната и долната челюст, когато горната се оказва по-масивна.

Сред тях може да се отнесе дисталната и дълбокият вид патологична захапка.

Дисталната захапка, също отнасяща се към прогнатична, се характеризира с изместване на предната група зъби на горната челюст чрез прекомерен растеж и недоразвитост на долната.

Известно е, че чертите на лицето се намират в зависимост от структурата на костите на черепа и зъбночелюстната система в частност. Затова неправилната захапка може да промени чертите на лицето.

Зъболекарите твърдят, че при недоразвитост на долната челюст подбрадичката става малка, изместването на резците спомага за издаване на горните устни напред.

Тези нюанси спомагат за изменение на изражението на чертите на лицето. То става малко изненадано, нерешително. Четенето на емоции и изразяването им става сложно. На лицето присъства само удивление, дори ако човек е ядосан или радостен.

Патологиите на захапката са опасни не само заради измененията на чертите на лицето, но и заради стоматологични заболявания:

  • Неравномерното разпределение на дъвкателното натоварване спомага за бързо износване на зъбночелюстната система, формиране на преждевременни бръчки
  • Способства и за формиране на патологично изтриване на зъбите, а това с времето води до дисфункция на челно-долночелюстната става;
  • Нарушенията на функцията спомага за развитие на заболявания на вътрешните органи

При дистална захапка често се изменят чертите на лицето – отпускат се ъгълчетата на устните, а подбрадичката изглежда малка.

За дълбока захапка

Дълбоката захапка е покриване на резците на долната челюст с горните. Дълбоката захапка се отнася към травматичните, когато зъбите започват да травмират венците на резците на долната челюст.

Продължителното съществуване на дълбока травматична захапка увеличава риска от развитие на възпалителни и възпалително-дистрофични заболявания на пародонта.

При хората с дълбока захапка лицето визуално изглежда плоско в долната 1/3, а изместването на долната устна може да придаде на лицето обиден вид. Изглежда освен това и малко, а някои индивидуални особености само усилват тези ефекти.

На фона на дълбоката захапка често се формира вреден навик – захапване на долната устна. Продължителното му съществуване може да стане причина за още по-голямо визуално намаляване на лицето.

Следва да се помни, че красотата на лицето е събирателно понятие. Освен това съществува, дори формула за красиво лице. Непропорционалното съотношение на 1/3 от лицето неблагоприятно се отразява на външността.

Кога и какво лечение е необходимо?

В зряла възраст на хората ги плаши продължителността и методите на лечение, които предлага ортодонтията.

Разбира се, трудно е да се отрече, че ортодонтското лечение при възрастни и деца съществено се отличава като продължителност, но е необходимо.

И не само възстановяване на пропорциите на лицето, но и за профилактика на множество заболявания.