Изследователи от Оксфордския университет Брукс препоръчват на хора, които страдат от множествена склероза, ежедневно да пият минимум по една чаша какао.

Според тях какаовата напитка дава сили, намалява усещането за умора и облекчава болките.

Какаото в борба със симптомите на множествена склероза

Какаото се отличава от другите напитки, заради повишено съдържание на флавоноиди – растителни пигменти от класа на полифенолите, притежаващи противовъзпалителни свойства.

В изследванията вземат участие 40 души с рецидивираща множествена склероза. Половината от тях в продължение на 6 седмици пиели по чаша какао с оризово мляко с висока концентрация на флавоноиди.

Втората половина от участниците също приемали какао с оризово мляко, но с ниска концентрация на флавоноиди.

След изпиване на напитката доброволците трябвало да изчакат не по-малко от 30 минути, преди да ядат, пият или да приемат лекарства.

Всички участници в експеримента оценявали колко са се изморили по скалата от 1 до 10 3 пъти дневно: в 10, 15 и 20 часа.

Също трябвало да броят колко стъпки са изминали с помощта на крачкомер и си направили тестове за измерване на нивата на болка.

След 6 седмици при 11 души от групата, получаващи какао с високо съдържание на флавоноиди, степента на умора се оказала по-ниска. Във втората група подобрение се наблюдавало при 10 души.

Също тези, които получавали пълноценно какао, започнали да изминават по-голямо разстояние за 6 минути тест за ходене.

Накрая, нивото на болка се оказало по-ниско сред участниците в групата, които приемали повече флавоноиди. 

Изследователите смятат, че ежедневната чаша какао дава на хората с множествена склероза дългосрочен ефект при управление на болка, умора и издръжливост. Това е евтино, безопасно и полезно.

Как какаото помага при лечение на множествена склероза

Лечението на множествена склероза е насочено към справяне с пристъпите на обостряне на заболяването и намаляване на тяхната честота.

Причините за болестта не са напълно изяснени, лечението на множествена склероза е само с патогенетичен характер, насочено е към основния механизъм на развитие на заболяването.

Понижава се активността на имунното възпаление, което е непосредствен механизъм на демиелинизация на невроните.

Оризовото мляко с добавено какао може да се използва като помощно средство за справяне с характерните симптоми на множествена склероза, сред които е умората.