Киселините и паренето под лъжичката са често срещани симптоми при болен стомах. При язва също са сред характерните проявления.

Консултация при личния лекар за изясняване на оплакванията е необходима, когато киселини се появяват по-често от веднъж седмично.

Усещанията се описват като остра и пареща болка в гърдите, под лъжичката, парене, възникващо около шията или в гърлото.

Подобни са симптомите при язвена болест или хиперациден гастрит, предизвикани от бактерията Helicobakter pylori.

За унищожаване на тези микроби и за справяне с киселините се използват различни лекарства, част от които е възможно да предизвикат дългосрочни усложнения.

Киселини и как да се борим с тях

Периодично възникващите киселини след ядене на пикантна или кисела храна не са рядкост, но когато се появяват по-често или пречат на ежедневието се превръщат в сериозен проблем.

Киселините могат да бъдат в резултат на нарушение на тонуса на долния езофагеален сфинктер, разположен между стомаха и хранопровода.

Обикновено тази анатомична структура задържа солната киселина в стомаха, като се отваря само тогава, когато човек гълта или се оригва.

Когато слабостта на сфинктера  позволи на киселина от стомаха да проникне в хранопровода, възникват симптоми на киселини.

Лигавицата на хранопровода не издържа на киселото pH на стомашното съдържимо, вследствие на което е възможно да възникнат възпалителни процеси.

Раздразнението на стените на хранопровода е причина за дискомфорт, болка и парене – това са всъщност и киселините.

При продължително въздействие на стомашните киселини клетките на хранопровода започват да се адаптират и се превръщат в клетки на лигавицата на тънкото черво.

Това състояние се нарича синдром на Барет. На фона на неговото развитие се повишава риска от злокачествено израждане на лигавицата на хранопровода.

Ролята на H.pylori

Киселините често съпровождат патологии на стомаха – хиперациден гастрит или образуване на пептична язва.

За провокатори на подобно състояние днес се смятат бактериите Helicobacter pylori. За отстраняване на бактериите и нанасяната от тях вреда, е необходимо лечение.

Повечето хора обаче приемат само препарати против киселини, без дори да се консултирали с личния си лекар.

Още по-малко са тези, които си вземат направление за гастроентеролог, който може да установи истинските причини за появилите се симптоми.  

Неотдавна проведени изследвания показват, че при прием на лекарства против киселини, от групата на инхибиторите на протонната помпа, като омепразол, на фона на язва, предизвикана от бактериите H.Pylori, се рискуват сериозни усложнения в бъдеще.

Изследователите установяват, че при  язва без ерадикация /унищожаване/ на бактерии приемът на лекарства от тази група повишава риска от клетъчни изменения.

Учените установяват, че хората, приемащи препарати след отстраняване на инфекцията, също рискуват развитие на рак на стомаха, сравнението е с тези, които никога не са били заразени.

Прием на лекарства и възможни рискове

Изследователи установяват, че рискът от рак на стомаха се удвоява, ако се приемат лекарства от групата на инхибиторите на протонната помпа.

А когато се приемат всеки ден, рискът от онкологичното заболяване е 4 пъти по-висок, отколкото при тези, които приемат лекарството веднъж 2 пъти седмично.

Тези лекарства са сред най-често използваните за лечение на рефлуксна болест, при киселини и за потискане на секрецията на стомашни сокове при язва, но трябва да се приемат с повишено внимание.

Да търпим или да опитваме да лекуваме киселините

Ако причината за киселини е язва на стомаха или гастрит, правилно решение ще бъде лечението под ръководството на гастроентеролог. Първото терапевтично мероприятие трябва да е насочено към унищожаване на опасните бактерии.

След като H.pylori бъдат ликвидирани раздразнението на лигавиците отшумява, едновременно с което забравяме за киселините и болките в стомаха.

Важно е да се има предвид, че киселините и болките могат да бъдат предизвикани също и от определени храни или дразнители , както и от други заболявания, несвързани с храносмилателната система .

Сред тях са преяждане и затлъстяване, късни срокове на бременност, а също домати и цитруси, кафе и употреба на алкохол.

Самият процес на храносмилане има нужда от киселина. Когато сдъвчем храната, тя се смесва със слюнка, попада в хранопровода, след това и в стомаха.

При попадане там се смесва със солната киселина, която е необходима за разграждане на храната на частици и от които тънкото черво се извличат полезни вещества.

Когато образуването на стомашна киселина се потисне, рискът от киселини не намалява, а се увеличава.