Потребността от секс е основна необходимост на човека в зряла възраст. Но винаги ли влюбването осигурява съвместимост с партньора и от какво зависи съвместимостта?
Всеки човек поне веднъж в живота си се е замислял над това какъв е неговият темперамент, степента на собствените му сексуални потребности и възможности.

Прието да се смята, че за да бъде съюзът на влюбените устойчив и продължителен, е необходимо да съвпадат възгледите им за живота, системата от ценностите трябва да бъде приблизително еднаква и разбира се трябва да имат еднакъв сексуален темперамент.

Обикновено последният се подразделя на 3 основни групи: слаб, среден и силен. Нека да разгледаме какво е характерно за всяка от групите.

Силен – за притежателите на този тип е характерна общителността и активността в общуването с потенциалния сексуален партньор. Обикновено такива хора рано навлизат пубертета и най-рано придобиват сексуален опит.

Сексът за тях е задължителен и много важен елемент от отношенията. Те се отличават с висока активност и в леглото изискват много внимание към себе си. Мъжете с висок сексуален темперамент не са привърженици на дългите прелюдии и получават удоволствие непосредствено от самия процес.

Нежността, учтивостта, чувствеността не са за тях. Жените лесно привличат към себе си вниманието на противоположния пол, дори без да притежават особени външни данни.

Без секс притежателите на този тип темперамент не могат да изкарат дълго време. Сексолозите смятат, че към този тип темперамент могат да бъдат отнесени около 10% от хората.

Среден – за притежателите му сексът означава от време на време, възникваща страст. Тези хора не зависят от интимните ласки толкова силно както притежателите на високия сексуален темперамент и могат да издържат доста дълго време, без да чувстват потребност от тях.

Обикновено тези хора обичат и отделят много внимание на предварителните сексуални ласки и проявяват много нежност към партньора. За тях има значение не само физическото, но и чувственото, емоционалното удовлетворение.

Тяхната потребност от сексуални контакти е по-ниска и се свежда до 2-3 седмично. В период на страстно влюбване потребността нараства. Сексолозите твърдят, че към този тип сексуален темперамент могат да се отнесат приблизително 80% от населението.

Слаб – за тези хора сексът не е от особено значение. Често тези хора по-късно достигат сексуална зрялост и по-късно започват да проявяват интерес към противоположния пол.

Интимните моменти за тях играят определена роля, но най-голямо удоволствие те получават от прегръдките, целувките и поверителната комуникация.

В секса тези хора рядко проявяват инициатива, с изключение на първоначалния етап на формирането на близки отношения. Впоследствие, те правят секс, без да изпитват силни оргазми, често единствено и само за изпълнение на съпружеския си дълг.

Сексолозите предполагат, че към този сексуален темперамент могат да се отнесат около 10% от хората.

Съвети за притежателите на слаб сексуален темперамент

За начало е добре да се определи причината за пониженото сексуално влечение или неговата липса. Възможно е да се дължи на неуспешен сексуален опит в миналото или пък възпитанието на човека не му позволява да получава удоволствие от сексуалните контакти.

Също така е вероятно да страда от това, че не се харесва на партньора и не може да му достави удоволствие. Ако на човек го безпокоят някои от горепосочените признаци или пък не изпитва оргазъм, то тогава е най-добре да се обърне към лекар сексолог.