Колко ли пъти ви се е случвало да имате болки в гърлото и запушен нос, но засипани със задължения да не пропуснете дори и един ден в офиса? Макар и силно неразположени, кашлящи и кихащи, тичате по задачи. Вечерта си хапвате топла пилешка супа, пиете чай и хапвате цитрусови плодове и след няколко дни всичко е отминало.

Грипът обаче е съвсем друга работа. Най-общо казано, той може да бъде смъртоносен. Всяка година в САЩ около 200 000 души влизат в болница заради грип, а усложнения от същата диагноза причиняват ежегодно смъртта на около 36 000 души.

Периодично се появяват грипни вълни, които придобиват страховити мащаби. Това обаче е малка цифра в сравнение с ужасяващата грипна пандемия от 1918 година, когато между 20 и 100 милиона души по света са загинали от грип и грипни усложнения.

Най-добрата защита от грип е ваксината, но дорини днес едва около 30% от населението на най-развитите страни като САЩ се имунизира всяка година. В България този брой е дори още по-малък, а хората масово казват “Имунизирах се но пак настинах!” не разбирайки, че между простудата и грипа разликата е значителна.

Каква е разликата между грип и простуда и как да разберем с кое от двете сме се заразили?

Грипът е вирусна инфекция, причинена от вируса на инфлуенца - вид респираторен вирус. Настинката също е вирусна инфекция, но тя се причинява от аденовирус или коронавирус и има много подгрупи и разновидности с много голяма степен на променливост на клиничната картина.

Ето защо се казва, че няма лек за обикновената настинка и за съжаление, няма и истинска ваксина. Грипът на първо място се отличава с това, че е предотвратим с ваксинация.

Настинките причиняват хрема и запушване на носа, предизвикват възпаление на гърлото, което се съпровожда със сухота, дразнене, зачервяване и понякога дори по-остра болка.

От своя страна грипът атакува най-често белите дробове и ставите, причинява пневмония, в по тежки случаи може да засегне сърцето и би могъл да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт.

При децата грипният вирус най-често инфектира чревния тракт и води до диария и повръщане. Причината е, че при децата червата са по-незрели и това води до по-голямо поемане на вируси.

В отделни случаи грипът може да причини епидемии и дори пандемии, които могат да вземат голям брой жертви, докато обикновената настинка в повечето случаи представлява най-често просто неразположение.

Как да разберем дали имаме настинка, грип или алергия?

Грипният сезон обикновено започва в началото на ноември и продължава до март с пиков сезон около втората половина на януари. Алергията от своя страна е по-скоро пролетно-есенна, а настинката - винаги, когато времето е по-влажно и хладно.

Като цяло, човешкото тяло може да отговори по много различни начини, но все пак има някои начини да разграничим заболяването.
Обикновено при алергия тялото не реагира толкова агресивно, а е по-скоро раздразнено.

оявява се сърбеж в задната част на гърлото и в ушите, появяват се и кихане и хрема, но обикновено няма температура.

При настинката по-често се появява температура, но не висока и за кратко.

Продължителността на простудните вирусни инфекции е доста различна. настинката минава най-бързо. Обикновено настинката отшумява в рамките на 7 до 10 дни. А грипът е доста по-продължителен.

Дори и след като имунната система се справи с размножаването на  вируса, човек не се чувства напълно излекуван, а неприятното преживяване може да трае 3 - 4 седмици след заразяването. Алергията е най-продължителна. Нейните симптоми, макар и по-леки, могат да траят с месеци.

По какво се различават методите на лечението?

Първата линия на защита може да започне с изплакване на носа и лигавицата с подсолена топла вода или физиологичен разтвор, което ще “удари” вируса и ще го отмие от лигавицата. Самото преживяване не е много приятно, но пък е много ефективно.

Съществуват и мощни противовирусни препарати, които пречат на грипния вирус да се размножава, но за целта трябва да бъдат прието в първите 24 часа, защото след това инфекциозният организъм вече се е репликирал достатъчно и започва да действа.

И при настинка и при грип трябва да се приемат много течности, витамини, плодове и топла супа.

Цинкът помага на организма да се бори с инфекциите и съкращава тяхната продължителност. клетките на тялото се нуждаят от цинк като катализатор в техните защитни процеси, така че ако ядете храни богати на цинк ще помогнете на тялото да се пребори по-лесно с болестта.

Добре е временно да намалите консумацията на желязо, защото то е полезно не само за човека, но и за вирусите. Те силно се нуждаят от желязо за своето размножаване, така че ако спрете приема на желязо временно, ще лишите вирусите от средството, което им е нужно за да просъществуват.

По-голямата част от тези инфекции не са бактериални, тоест не е нужна употребата на антибиотици. Ако грипът не изчезне до 7 - 10 дни, има вероятност да са се появили бактериални усложнения.

Бактериалните инфекции след прекаран грип могат да са по-дълготрайни.

А какъв е подходът, когато пациентът е дете?

Като цяло лечението не се различава особено при децата от това при възрастните. Повечето деца прихващат настинка по 6 - 8 пъти годишно през първите 3 години от живота си.

Преди да се предписват антибиотици е препоръчително да се тества детето за бактериална инфекция за да не се поемат антибиотици без причина.

Какви са начините за избягване на настинка и грип?

Стриктна хигиена, старателно миене на ръцете, избягване на контакт с кихащи хора, използване на лични прибори и чаши. докато вирусоносителят има температура, той е в състояние да предаде вируса и на други хора.

Най-сигурният начин за предпазване от грип е имунизацията. Тя е препоръчителна за всеки, който няма медицински противопоказания (например алергия към яйца и други).