Липовият чай е идеалният избор за всеки ден. Той съдържа много витамини, антиоксиданти флавоноиди, успокояващ клей, танини и етерични масла.
Всички тези компоненти работят заедно, за да ви даде този чай много и разнообразни ползи, така че нека да видим какви са те.

1. Липовият чай е естествено успокоително

- Този чай може да бъде перфектен начин да сложите край на един напрегнат ден. Това е натурално успокояващо и релаксиращо средство, помагащо ви да получите така желаната почивка, особено когато се нуждаете от лек за безсъние или пък от нещо, с което да успокои нервите си.

- Липовият чай облекчава главоболие, по-специално мигрена. Тъй като успокоява ума, той е едно страхотно питие след усилена умствена работа.

- След една ароматна чаша липов чай, вие ще бъдете освежени и отпочинали за да започнете новия ден заредени с енергия.

- Голямата новина за тази билка е, че тя е безопасна за деца, така че малчуганите също могат да се насладят на чаша чай, особено когато имат раздразнителност или нервност.

- Чудесно решение за хиперактивни деца. Не пропускайте да им дадете една успокояваща чаша чай преди лягане.

2. Оказва незаменима помощ в храносмилането.

- За съжаление, продължителното нервно напрежение обикновено води до храносмилателни проблеми. Лошо храносмилане и дори повръщане могат да се появят при силен стрес, особено ако имате слаб стомах или пък сте по чувствителни.

Липовият чай е цялостно успокояваща напитка, която може да ви помогне да се почувствате по-добре.

- Липовият чай успокоява болките в стомаха, като намалява спазмите по гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт.

- Този чай е известен също така и като ефективно средство за стимулиране на храносмилателните процес, което означава, че може да помогне за увеличаване на апетита.

- Липовият чай е подходящ за вас, ако страдате от синдрома на дразнимото черво, язва, подуване на корема и диария. Той е едно чудесно обезболяващо за случаите, когато болката изглежда си е наумила да ви тормози през целия ден.

3. Прочиства и детоксикира тялото

- Липовият чай помага при проблеми с жлъчния мехур (но не е полезно да го пиете при камъни в жлъчката). Освен това стимулира функцията на черния дроб.

- Със своето диуретично действие, липовият чай увеличава обема на отделяната урина, което помага да се отървете от голям брой вредни за организма вещества.

- Помага ви да се борите с инфекциите на пикочните пътища и действа диуретично. Може би ще се наложи да ходите до тоалетната по-често, но това е доста добра помощ за хора, които имат забавена функция на бъбреците.

- Друга голяма полза от използването на липовия чай е, че той помага доста при целулит - кожно заболяване, различно от портокаловата кожа. Чаят може да ви отърве от токсините, които причиняват този конкретен вид възпаление на кожата.

4. Поддържа сърцето здраво

- Релаксирането и намаляването на нервното напрежение са чудесни начини да поддържате сърцето си здраво. Когато пиете липов чай за лечение на тревожност ще откриете, че той може да помогне значително за намаляване на тревожното сърцебиене и аритмията причинена от стрес.

- Този прекрасен чай може да бъде идеалното средство, което да намали риска от хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Той служи също и за облекчаване на напрежението върху стените на кръвоносните съдове.

- Липовият чай също може да помогне за предотвратяване натрупването на плака по стените на артериите. Той прави стените на кръвоносните съдове по-еластични по този начин подобрява притока на кръв.

- Въпреки, че този чай може да помогне за подобряване сърдечното здраве, ако страдате от някакви сърдечно-съдови заболявания е препоръчително да се консултирате с вашия личен лекар, защото има риск чаят да е противопоказен за вас.

5. Облекчава респираторните заболявания

- Студено ви е, кихате, появява се и хрема. Най-вероятно сте пипнали някоя настинка. Тогава липа може да бъде перфектното средство за облекчение на състоянието ви.

- Започнете да пиете този чай веднага след като почувствате първите симптомите на настинка и това ще помогне за облекчаване на болките в гърлото и кашлица. Този чай има и силно отхрачващо действие. Липовият чай носи облекчение на вашия запушен нос и намалява усещането за хрема.Подсладете чая с мед за допълнителна полза.

- Ако вашата настинка се задълбочи и вдигнете температура, този чай ще бъде особено полезно лекарство, тъй като той насърчава изпотяването и по този начин води до снижаване на температурата на тялото ви, докато в същото време изхвърля вредните токсини причинени от инфекцията.

Други предимства на липовия чай

- Парните бани не само могат да помогнат за изчистване на дихателните пътища, но също така са добър начин да се прочисти кожата чрез отваряне на порите. Това може да се окаже доста полезно, ако имате суха кожа или слънчево изгаряне.

- Липата може да се използва като тоник, за да се освежите. Успокоява раздразнената кожа, намалява подуването и дори служи като средство за подпухнали клепачи. Просто използвайте памучен тампон, напоен с топла, но не гореща отвара от липа.

- Някои казват, че този чай, когато се прилага директно върху кожата, може да донесе облекчение за болки в ставите и някои рани на краката, особено ако са предизвикани от лош приток на кръв.

- Неговото успокояващо и релаксиращо действие го прави чудесен избор ако страдате от сутрешно гадене или морска болест. Може да ви донесе облекчение при болезнена менструация.

- Може да се ползва като противогъбично средство.