Инсултът е все по-често срещано състояние при хората около средната възраст.

През последните години, мозъчните удари взимат все повече и повече жертви, съобщават водещи научни организации.

Целият проблем идва от това, че в повечето случаи инсултът не води непременно до смъртен случай, но успява да осакати определен индивид. Тоест, лишава го от каквато и да била трудоспособност, а в повечето пъти някой трябва да се грижи за пострадалия.

Инсултът, причинен от кръвни съсиреци или кървене в мозъка, е виновен за това по-голямата част от засегнатите да не са способни сами да се грижат за себе си.

В миналото, възрастта, около която човек се е притеснявал от инсулт, е била около 65 години, но нещата вече не са такива в наши дни.

Поради ускорения начин на живот, хората се състаряват по-бързо. Повечето нововъведени технологии са виновни за повечето здравословни проблеми, защото човекът не е създаден, за да се подлага на такова лъчение.

Освен това, храната вече не е чиста и дори продукт, на който пише, че е „био”, без консерванти, добавки и оцветители, всъщност може да съдържа в себе си вредни вещества, описани под друго име в съдържанието на въпросния продукт.

Стресът също така е ключов фактор за сблъсък с инсулт.  Без значение дали сте преуморени от работа, изнервени на някого от близките или познатите си или просто се самоизмъчвате, защото нещата някак си не вървят, вие сте под огромен стрес, а както всички добре знаем, стресът отключва всякакъв вид болести, включително и инсулт.

Според последни проучвания на американски учени, броят на злополуките, свързани с инсулт, при хора на възраст между 40 и 50 г., е зачестил с около 20%, което автоматично води и до негативно отражение върху икономиката на страната.

Целият проблем се върти около това, че инсултът не убива индивида физически, но на практика заболелият е жив труп, колкото и неприятно да звучи това.

При едно нормално семейство, състоящо се от мъж, жена и малко дете, сблъсъкът с инсулт на някой от членовете е фатално, както за самия индивид, така и за семейството. Това заболяване се отразява пряко върху бюджета на семейството, съответно върху здравната система на страната и нейното финансово развитие.

Възстановилите се от инсулт на 100% не са просто малко, а по-скоро са феномени. Пълното възстановяване след мозъчен удар е рядкост, още повече, че са важни първите часове след настъпване на инсулта. Много често обаче хората получават мозъчен удар в съня си, или се губи време, докато бъдат намерени в това състояние от близките си.

А когато човек се усъмни, че има някакъв проблем с този член на семейството, който спи вече 14 часа, обикновено е твърде късно.

Резултатът са много скъпи рехабилитации, които могат да продължат с години, страничен човек, който да се грижи за пострадалия, а в повечето случаи, когато злополучното семейство не е със стабилни финанси и не може да си позволи да наеме трети човек, тази роля заема някой от близките. Така той е принуден да напусне работа.

Обичайната практика в по-бедните икономики като България, е жената да се грижи за заболелия си мъж, докато тяхното дете ходи на училище и всъщност няма кой да се погрижи за прехраната на семейството, нито пък има кой да свърши работата на мъжа или пък тази на жената.

Последствията са фатални не само от чисто човешката гледна точка, в която всеки тъжи и е съпричастен, но и икономиката увисва, защото намаляват квалифицираните кадри, които да вършат даден вид работа.