Всички знаем, че сънят е нещо изключително важно, но дали в действителност му обръщаме такова внимание, каквото той заслужава?

Поради факта, че мозъкът е най-слабо изучената част от човешкото тяло, а сънят е пряко свързан с него, може би има много неща, които на пръв поглед биха ни се сторили странни, но в действителност са верни.

Дали можем да контролираме съня си и преди да легнем да задаваме задача на тялото си на кои части да обърне най-голямо внимание, какво да сънуваме, коя част от нас самите да регенерираме и т.н. ?

Отговорът на тези странни въпроси е „да!”. Колкото и странно да ви се струва, ние всички сме хора и можем да променяваме постоянно обстоятелствата, които ни заобикалят.

Наскоро учените доказаха, че чрез позитивното мислене можем да привличаме реални материални неща в нашия живот. Нали се сещате за историята, в която някой си мисли, че ще постигне мечтата да си купи хубав дом, работи само с тази мисъл и е концентрирал цялото си внимание в тази цел и накрая – хоп ! Хубавият дом е факт и всичко това благодарение на градивното мислене.

Е, със съня нещата стоят по същия начин. Докато спим, всичко се изразява с едно неподвижно тяло и много и различни по вид вълни, които се плискат навсякъде около нас, сякаш сме на морския бряг.

Въпросът е кои от тези вълни ни трябват, коя за какво отговаря и как можем да ги накараме да работят за нас.

Някой би казал, че кофеинът, например, стимулира мозъка и по този начин може би ще успеем да контролираме съня си.

Но нещата не стоят точно така. Скорошно проучване показа, че макар и полезно, кафето не помага в тази ситуация. Хора, които пият кафе редовно, са били подложени на тест, с който се е целило да се разбере какъв е ефектът от кофеина.

Резултатите показват, че кофеинът или изобщо не се отразява на производителността на паметта и състоянието на мозъка, или влошава цялата ситуация.

Това, което със сигурност има ефект върху състоянието на мозъка по време на сън, е светлината, която се излъчва в стаята, в която индивидът спи.

Учени в момента изпробват различни видове светлина и как те се отразяват на мозъка в заспало състояние. Комбинират се различни видове светлина, нейната сила и вълните, които тя излъчва в пространството.

Другото нещо, до което учените са достигнали е, че магнитните вълни значително могат да променят състоянието на мозъка, когато индивидът спи.

Има хора, които споделят, че преди да си легнат си пускат т.нар. „релаксираща музика” и когато се събудят сутринта се чувстват много по-свежи, по-бодри и показват по-добри резултати в спорта, на работа или на училище.

Учените решават да изследват това явление и достигат до извода, че магнитните вълни, които се разпространяват в пространство, в което има спящ индивид, действително оказват своя ефект.

Но всичко това зависи от силата и вида на тези вълни, защото освен по-горе споменатите хора има и такива, които споделят, че са опитали тази практика, но резултатът е бил кошмарен.

Някои не са успели изобщо да заспят, докато в стаята се чува каквато и да било музика, а други споделят, че на сутринта са се чувствали отвратително, с главоболие, без желание за нищо.

Учените все още работят по всякакви версии за това как да контролираме съня си, но все още не са достигнали до универсално решение.