Когато гросмайсторът с лекота побеждава десетки съперници само в една игра, това поразява въображението. И въпреки че повечето от нас едва ли ще достигнат до такова ниво, заниманията с шахмат са полезни за всеки играч, без значение възрастта му.

Шахът развива математическото и критическото мислене

Данните показват, че занятията с шах в детството са свързани с голяма вероятност за успех в бъдеще. В едно изследване дори било установено, че учениците, които можели да играят шах, били с най-висок академичен успех, особено по математика, също така при тях било развито пространственото и невербалното мислене.

Шахматистите задействат двете полукълба на своя мозък

При анализ на функцията на мозъка на силните играчи се установило, че при обмисляне на ходовете при тях са активни и двете мозъчни хемисфери – дясната, по-добре, приспособена към зрителното възприятие, разпознава шаблонните ситуации на дъската въз основа на опита от отминалите игри, а лявата анализира възможните ходове.

Шахът ни учи да мислим като компютър

Авторът на проучването предположил, че играчите в стратегическите настолни игри, като шахматът се научават да мислят подобно на компютри.

Това се дължи на факта, че тези игри изискват „компютърно мислене“ – те следват набор от прости правило, но същевременно се изисква постоянното вземане на решения въз основа на големи обеми от информация.

Добрите играчи отлично умеят да решават задачи

Психолози от университета Констанца в Германия провели изследване и установили, че гросмайсторите, обмисляйки ходовете, задействат фронталните зони на мозъка – това е област, свързана с решение на задачи.

Вероятно тези играчи са били способни да разпознават шаблонните ситуации и да вземат на фона на тях съответните решения. А при играчите аматьори се задействал медиалната темпорална зона, свързана с формирането на дългосрочна памет.

Играта на шах защитава от болестта на Алцхаймер

Изследване показало, че хората над 75-годишна възраст, играещи на шахмат или други стратегически настолни игри, са по-малко изложени на риск от старческо слабоумие и други проблеми с паметта.

В допълнение

Шахът предполага задълбочен анализ на действията на противника, събиране и обобщаване на разхвърляната по таблата информация, планиране на ходове напред и внимателно измисляне на стратегии.

Умението за игра на шахмат ще ви позволи да повдигнете на необходимото ниво много ваши интелектуални способности. Ако желаете да тренирате, то не е нужно да изобретявате велосипед, намерете достъпен учебник по шахмат и се учете по него.

Що се отнася до практиката, ако играете в Интернет, то това ще улесни търсенето на партньор за игра.

Съществуват множество сайтове, които позволяват бързо да подбирате съперника, който е подходящ за вас по нивото на неговата игра. Но ако някой в семейството ви играе и е способен да ви обучи, това ще е много по-добре.

Не е нужно да мислите, че това е скучна игра. Дори ако в началото не сте особено ентусиазирани и шахът не ви струва особено интересен, то започнете да го изучавате по учебника.

Отнесете се към това обучение в началото като полезно интелектуално упражнение, с което е необходимо да се занимавате. Интелектуалните игри не доставят особено удоволствие, докато човек не започне да ги разбира и да мисли над ходовете, да измисля стратегии, да използва силата на своя ум, за да надиграе противника.