Ако страдате от алергия към акари и домашен прах, то помощта е вече на път.

Учени от университета на щата Айова разработили ваксина, която може да се пребори с алергията към акарите в домашния прах чрез естествено изключване на отговора на организма.

Според данните, публикувани в AAPS Journal – списанието на Американската асоциация на фармацевтичните науки, при опити върху животни ваксината понижила интензивността на възпалението в белите дробове с 83%, въпреки повторните постъпвания на алергена.

Учените твърдят, че причина за този резултат е в това, че ваксината съдържа стимулатор, който изменя възпалителния отговор на алергена.

„Откритието ни се състои в това, че разработихме ваксина срещу акари, която не е била прилагана преди“ – коментира Елиъсджър Сълем, професор по фармацевтични науки в университета на щата Айова и автор на публикацията в списанието.

Акарите или домашните кърлежи са микроскопични насекоми, които се крият в матраците, диваните и другата мека домашна мебел. Според резултатите от национално представително проучване, те присъстват в 84% от домовете в САЩ, като тези данни могат да бъдат с незначителни отклонения отнесени и към България.

Според някои изследвания, домашните кърлежи, хранейки се с мъртвите кожни клетки на човека, предизвикват алергии и дихателни проблеми при 45% от хората, страдащи от бронхиална астма. Продължителното им въздействие е възможно да доведе до увреждане на белите дробове.

Лечението до сега се ограничаваше с временно облекчаване на симптомите чрез използване на инхалатори или преминаване на процедури по десенсебилизация – многократно въздействие на алергия за развитие на толерантност към него. Но тази процедура отнема много дълго време и не гарантира положителен ефект.

„Ние изследвахме нов подход към лечението на алергии към домашните кърлежи, при която специални капсулирани миниатюрни частици се вграждат в последователностите на бактериалното ДНК и които стимулират имунната система за потискане алергичния имунен отговор “ – отбелязва Питър Торн, професор по обществено здраве в университета на щата Айова.

„Нашата работа е стъпка напред за облекчаване на астмата, предизвикана от домашни кърлежи, при хора с алергия към тях.“

Ваксината, разработена в университета на щата Айова, използва естествената способност на организма да се защитава от чужди тела. Ключов момент се явява използването на адювант, който засилва способността на ваксината и се нарича CpG.

Този адювант се използва успешно във ваксина срещу рак и никога не е бил използван срещу алергични заболявания към домашни кърлежи. CpG предизвиква в организма състояние на „повишена бойна готовност“ и привежда имунните клетки в действие. Такива имунни клетки абсорбират CpG и го използват.

Това е важно, тъй като имунните клетки, абсорбиращи CpG, също се съдържат във ваксината. Комбинацията от антигена във ваксината и CpG предизвиква изменения на имунния отговор в организма, стимулирайки образуването на антитела, които неутрализират увреждащото здравето въздействие на алергените от домашните кърлежи.

Според представените данни, в лабораторните изследвания пакетът CpG-антиген с размер от 300 нанометра, в 90% от времето се е поглъщал от имунните клетки.

Учените провели такива експерименти върху мишки. Те им поставили ваксината и след 1 ден ги изложили на въздействието на алергените на домашните кърлежи в продължение на 9 дни.

В анализите, проведени от Колежа за обществено здраве към университета на Айова, ваксината срещу CpG довела до образуването на желаните антитела.