Скотланд Ярд излезе с изявление, че бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия са отровени с вещество с нервнопаралитично действие. Британските власти знаят що за вещество е това, но не го разкриват в интерес на разследването.

Нервнопаралитичните отравящи вещества спадат към бойно-отровните – БОВ

Конвенцията за забрана на химическото оръжие, влиза в сила през 1997 г., и забранява производството и употребата на такова оръжие и постановява забрана за поддържане на запаси от него.

Документът се подписва от почти всички страни по света с изключение на Северна Корея, Египет и още няколко други държави. За първи път БОВ са използвани по време на Първата световна война, макар и такива да са познати още преди хилядолетия, като например отровните стрели.

Първата мащабна химическа атака е на 22 април 1915 г. в сражението при белгийския град Ипър, когато Германия използва хлор против войските на Антантата. В чест на Ипър впоследствие нарекли и друго БОВ – систатичен газ или иприт.

Какво представляват нервнопаралитичните вещества

Най-токсичният клас БОВ – нервно-паралитичните, впоследствие биват разработени именно в Германия. Те са фосфороорганични съединения, които нарушават предаването на нервния импулс в човешкия организъм.

А това води до парализа, която на свой ред може да доведе до смърт. От Германия тези ОВ получават буквата G в своя идентификатор от 2 символа. За първи път през 30-те години на миналия век синтезирали табун – GA.

След тях следва зарин, зоман и циклозарин. По-късно се появява второ семейство ОВ – V.

Основни негови представители са 5 съединения

Източник близък до следствието във Великобритания разказва пред британска медия, че най-вероятно веществото, с което са отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, не е толкова известно. То е от втората група – VX.

С нервнопаралитични вещества човек може да се отрови през кожата или дихателните пътища. Най-токсично е VX. Доза от 10 мг, абсорбирана през кожата, може да доведе до смърт в рамките на няколко минути с вероятност от 50%.

Въздействие на нервнопаралитичните токсини върху организма

• Мозък

Спазъм на кръвоносните съдове, загуба на съзнание, кома.

• Очи

Свиване на зениците.

• Бели дробове

Свистене при дишане, задух, обилното отделяне на течности в белите дробове.

• Сърце

Първоначално повишаване на кръвното и честотата на пулса. Впоследствие – понижаване на кръвното и на пулса.

• Храносмилателна система

Гадене и повръщане, диария.

• Кожа

Обилно поотделяне.

Смъртта може да настъпи от задушаване или в резултат на спиране на сърцето. Съществува мнение, че нервно-паралитичните ОВ от ново поколение са разработени от съветски учени буквално преди разпада на СССР.

Това мнение се изразява в статия, публикувана в руски вестник през 1992 г. Според твърденията на тези учени, въпросните вещества са много по-опасни от своите предшественици. Впоследствие учените са обвинени за разгласяване на държавна тайна.

Как са се използвали подобни вещества

По време на Нюрнбергския процес бившият министър на отбраната на Адолф Хитлер разказва, че планирал да се разправи с диктатора. Планът бил пускане на газ табун в бункера на фюрера, но така и не бил реализиран.

VX става широко известен след смъртта на брата на корейския лидер Ким Чен-ун, Ким Чен-нам отровен с това вещество.

По време на войната в Сирия в предградията на Дамаск бил използван газ зарин, от който загиват стотици души, включително и деца.