Какво може да се яде през зимата

Днес вече не е необходимо да очакваме есента, за да ядем ябълки и круши. Много от сезонните храни са достъпни през цялата година.

Невинаги обаче са полезни за здравето, тъй като съдържат различни добавки, позволяващи по-дълго съхранение. Но именно сезонните храни са най-полезни за организма. Най-много витамини и минерали се съдържат в плодовете, които се събират през летните месеци.

Особености на сезонните продукти

Основните предимства на сезонните храни са ползи за здравето, наситен вкус и невисоката цена.

През зимата повечето зеленчуци са скъпи, тъй като се внасят от страни с по-топъл климат. Но те имат съществен недостатък – голямо количество консерванти, благодарение на които се съхраняват по-дълго.

В средата на зимата човешкия организъм се нуждае от повече витамини и минерали от натурален произход. Замразяването или варенето на компоти от плодови култури, събрани през лятото, помагат за съхранение далеч не на всичките полезни вещества.

Съществуват сезонни зимни плодове, които спомагат за укрепване на имунитета и на работоспособността в сезона на късия ден и повишен риск от простудни заболявания. Сред тях са киви, нар и мандарини.

Студеното време през зимата оказва неблагоприятно въздействие на човешкия организъм.

Късият ден, недостатъчното количество слънчеви дни, ниските температури понижават работоспособността и намаляват съпротивителните сили на организма към простудни и инфекциозни заболявания.

Затова през този период е необходимо набавяне на полезни вещества като витамин А, С, Д и Р. Най-полезни през този период са зеленчуци като кисело зеле, авокадо и картофи.

Полезни зеленчуци, плодове и други храни през зимата

Съществуват храни, които съдържат най-голямо количество полезни вещества именно през зимата. На първо място това са цитрусите и другите храни, съдържащи голямо количество витамин С.

Това е един от най-важните витамини за човек през зимата, тъй като играе решаваща роля в повишението на имунитета.

Най-много витамин С се съдържа в портокали, мандарини и кисело зеле. Цитрусовите плодове подобряват храносмилането, а киселото зеле притежава приятен вкус и е отлично допълнение към основни ястия.

Понякога в него се добавя кромид лук, който прави вкуса още по-приятен и усилва полезните свойства на продукта.

Витамин С също се съдържа в по-големи количества в кивито и в лук шалот. Луковиците шалот са по-малки от на обикновения.

Този лук се отнася към тези видове зеленчуци, които най-добре се съхраняват през зимата и запазват всички полезни за здравето вещества.

В лука шалот се съдържа аскорбинова киселина – едно от важните вещества, необходими за поддържане на имунната система.

Ряпа, месо и риба – идеална комбинация за зимата

Друг полезен зеленчук е ряпата. Събира се в късната есен, а в началото на зимата запазва най-голяма концентрация полезни вещества – витамини от група В, желязо, калий и магнезий.

Тези вещества оказват положително въздействие на имунитета през зимата. Най-добрият начин за приготвяне на ряпата е чрез варене.

През зимата не следва да се забравя и за важни храни като риба и месо. Най-полезно за организма е немазното месо, например, заешко или пуешко. В заешкото се съдържат много повече полезни вещества, отколкото в свинското.

Също следва да се избира морска риба, тъй като съдържа много ценни вещества за организма като омега-3 мастни киселини и йод.

Белтъчини се съдържат не само в рибата и в месото. Не по-малко важен източник на белтъчини са гъбите кладница, които се събират в края на есента. Събира се в края на есента, и по съдържание на белтъчини са напълно съпоставими с месото и рибата.

През зимата в условията на недостиг на витамини е особено важно спазването на балансираност на храненето и осигуряване на вещества за организма. Необходими са за повишаване на защитните сили на организма.

Затова зеленчуковите и плодови култури, риба и месо следва да се съхраняват и приготвят по начин, който да позволява съхранение на голямо количество полезни вещества. Сред плодовете най-добре се съхраняват за зимата, моркови, картофи, лук и ябълки.