Бременноста е най-вълшебния период в живота на жената. Този период обаче е свързан и с много отговорности за пълноценното протичане на бременността и развитието на плода.

Освен спирането на алкохола и тютюнопушенето, всяка бъдеща майка трябва да спазва здравословен хранителен режим и да приема достатъчно витамини. В противен случай, това би довело до опасни усложнения, които могат да навредят на здравето на бъдещото ви дете.

Едно такова нарушение е болестта Спина Бифида.

Какво представлява тази диагноза

Спина Бифида е състояние, при което се наблюдава малформация на вертебралния канал и на гръбначния мозък. Тази малформация се дължи на дефект на формирането на невралната тръба, по време на вътреутробното развитие.

Добрата новина е, че в последните години това заболяване се среща все по-рядко, което се дължи на добра профилактика. Ние от Lechenie.bg, имам за цел да обърнем още повече внимание на подобни състояния, които могат лесно да се предотвратят, чрез придържането към някои важни лекарски препоръки.

Как се развива болестта

Централната нервна система е една от системите, които се оформят най-рано, в развитието на плода. Главният и гръбначният мозък се формират от невралната тръба, а тя се развива между 25-тия до 28-ия ден от началото на бременността.

Най-важният фактор, за правилното формиране и развитие на невралната тръба е наличието на оптимално високи нива на фолиевата киселина. Ако в процеса на формиране на нервната система, възникнат аномалии, то развитието на централната и периферната нервна система не може да бъде пълноценно.

Спина Бифида е нарушение, при което определени пришлени, изграждащи гръбначния стълб, остават незатворени. Това се оказва сериозен проблем, тъй като в гръбначния стълб се локализират нервните коренчета, инервиращи всички части на нашето тяло, както и гръбначният мозък.

Увредите, които нанася Спина Бифида, могат да не предизвикат силно изразена симптоматика, но може да възникнат и много тежки последици, засягащи няколко системи от организма.

Класификация на болестта

Малформациите от този тип могат да се поделят на два основни типа:

  • Spina bifida aperta („Открита Спина Бифида“) – Както подсказва и наименованието, този тип се характеризира с наличието на повърхностно разположени нервни структури, покрити с кожа. Те се локализират, по-често, в поясната област, но не е изключено да възникнат и по-близо до шийната област.

В зависимост от участието на нервни структури, при сформирането на тази малформация, се установяват 2 основни подтипа:

  • Менингоцеле – Характерно е излизането на менингите (обвивките на гръбначния мозък) през отворените гръбначни прешлени. Образува се сак, който обвива част от нервната тъкан и гръбначномозъчната течност. В такива случаи, гръбначният мозък не се засяга. Възможни усложения са спукване на сака и/или увреда на функциите на отделителната и храносмилателната система, когато малформацията засяга тазовата област. При този подтип на Спина Бифида аперта, може да се наблюдават леги двигателни увреди, които стават по-тежки с напредването на годините.
  • Миеломенингоцеле – През прешлените на гръбначния стълб излизат менингите и гръбначните нерви. Това е много тежкопротичащо състояние, което води до нарушени двигателни функции, под нивото на увредата, както и функциите на отделителната система. Може да се наблюдават и паралици на крайниците. Това е и по-тежко развиващата се форма.
  • Spina bifida occulta („Скрита “ Спина Бифида) – Това е най-леката форма на заболяването, като по-често, диагнозата се поставя случайно, при ретгенологичен преглед. Доста често обаче, неврологичните прояви, класически за заболяването, се обострят на по-напреднала възраст. Такива прояви са смущения в движенията, изтръпване на долните крайници и др.

Как се поставя диагнозата

Диагнозата може да се постави преди и след раждането на бебето. В пренаталния период могат да се извършат поредица от изследвания:

  • Ултразвуково изследване;
  • Амниоцентеза – Техника, чрез която под ултразвуков контрол се изтегля определено количество околоплодна течност, като целта, в случая, е да се изследват нивата на протеините в нея;
  • Изследване на алфа-фетопротеина – За тази цел се взема кръв от майката. Препоръчетелно е изследването да се извърши между 16-та и 18-та тестационна седмица. Това изследване е важно, тъй като при наличие на Спина Бифида, нивото в серума на майката е завишено (в около 70% от случаите).

Какво е лечението

В случай на установяване на менингоцеле, оперативното лечение ще е наложително, само ако т.нар. сак е покрит от тънка кожа. Миеломенингоцеле е състояние, при което хирургичното лечение е наложително и то, в най-кратки срокове след раждането на болното дете.

В последните две десетилетия, пренаталната медицина напредна до степен, в която позволява, някои от засегнатите бебета, да бъдат оперирани още в утробата на майката. Такава интервенция, обаче, е и доста рискова, и не може да се прилага във всички случаи.

От голямо значение за поддържането на нормално качество на живот, е и прилагането на индивидуална физиотерапия и рехабилитация, които подобряват двигателната активност и помагат срещу честите схващания и вкостяването на ставите.

Какви са възможните усложнения

В днешно време, дори и тежките случаи на Спина Бифида, биват диагностицирани навреме и много рядко се допуска развиването на сериозни усложнения. Все пак, е добре да сте наясно, че могат да възникнат: хидроцефалия, нарушаване на функциите на пикочната и отделителната система, дисплазия на тазобедрените стави и др.