Какви храни влияят на нивата на холестерола и как може да се регулира?

За защита от заболяване на сърцето и на кръвоносните съдове е необходимо да се храним при определен режим – закуска, междинно хранене и вечеря, а също и да не забравяме за необходимостта от поддържане на нормални нива на холестерол.

Какви храни помагат да свалим лесно холестерола

Опровергава се мнението, че някои субпродукти, сред които сърца, мозък и бъбреци, могат да станат алтернатива на мазното месо.

По данни на кардиолози в тях се съдържа твърде много холестерол, затова количеството на тези продукти е необходимо да се ограничи.

В кокошите яйца също има мазнини, но благодарение на още едно вещество – лецитин, могат да се ядат всеки ден.

Лецитинът способства холестеролът да не вреди на кръвоносните съдове, а да прониква в органите и в тъканите, които се нуждаят от него.

Също кардиолози посочват списъка с достъпни и прости храни, яденето на които може да спомогне за понижаване на нивата на холестерола в кръвта. В този списък влизат овесена каша и ядки, цитрусови, ябълки и чесън.

Защо при висок холестерол не трябва да се яде захар

Американски изследователи са установили, че хората с високи нива на холестерол в кръвта трябва да престанат да ядат захар. Оказва се, че по-здравословния хранителен режим за сърцето трябва да ограничава захарта, а не наситените мазнини, както се е смятало по-рано.

Хранителният режим с ниско съдържание на въглехидрати е ефективен за хора с риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, а също и за тези, които са с наднормено тегло, хипертония и захарен диабет.

При предразположение към висок холестерол е необходимо да се внимава и с физическата активност, трябва да е умерена.

Ако човек до скоро е водел заседнал начин на живот и реши да става бегач по планините, то това може да доведе до много опасно повишаване на холестерола, което крие сериозен здравен риск.

Още повече, че с напредване на възрастта двигателната активност трябва да се провежда по такъв начин, че натоварването да не излиза извън определени рамки.