Проф. Николай Витанов един от членовете на оперативния щаб даде оценка на текущото състояние на епидемиологичната обстановка. Изчисленията на използваните модели показват, че у нас около 110 000 души са се сблъскали с COVID-19, като темповете на нарастване в момента доста са се забавили.

Платото за август е достигнато, не се очакват пиковете от юли

Към момента остава актуална прогнозата, която бе направена преди няколко седмици от самия него, като най-реалистичният вариант е потвърдените случаи към края на този месец да достигат до около 16 000.

Според последните данни от полунощ наближава 14 000 установени с коронавирус и наистина е възможно до края на месеца, като остават още около 3 седмици, те достигнат и дори да надхвърлят 16 000.

Моделирането и изчислението на нарастването на заразените е направено въз основа на това, че около 16-17% от населението не спазват мерките или това са около 1,2 млн. души.

Засега се намираме в платото за месеца, най-високата стойност на установените случаи през август е 303 и за момента е по-ниска от юлските пикове – на 10 и на 23-ти когато беше достигнат прага от 330, който за щастие, обаче не бе надминат.

Дори през август бе достигнат и минимум заразени, макар и на фона на доста по-малкото тестове от 53 случая.

Ще паднат ли новите заразени към края на август

Успех ще е, ако до края на месеца установените случаи паднат до под 50 поне в рамките ден, а тестовете да се запазят около 1200-1400.

През септември, според проф. Витанов, ще навлезем в нова ситуация, лятото вече ще е зад гърба ни и се създават по-добри условия за разпространение на инфекцията.

Нощите стават по-хладни, слънчевата активност отслабва, възможни са и първите по-сериозни захлаждания, които ще създадат усещане за есен.

Обикновено това се случва около първата астрономическа пролет – около и след 20-ти септември, когато окончателно се сбогуваме с лятото, температурите трайно се понижават, но сезонът на грипа и настинките е по стандарт от началото на ноември със старта на отоплителния сезон.

Възможно е завръщането на учениците в класните стаи, след повече от 6 месеца отсъствие да доведе до нарастване на заразените.