Освен целебно действие, много от лекарствата са причина за поява на нежелани странични ефекти.

Медикаменти, предназначени за лечение на тежки форми на заболявания, проявяващи симптоми на стрес и депресия, се отразяват върху психическото здраве. Методите за лечение на депресия с тези лекарства могат да доведат до понижаване на либидото и проблеми с интимната половинка.

В тази статия са описани най-често срещаните лекарства, които предизвикват проблеми в сексуалния живот.

Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина

Лечебните препарати като „Прозак“ предотвратяват депресивни състояния. Те са сред селективните инхибитори, които имат обратно захващане на серотонина (SSRIs). За съжаление, употребата им, носи риск от поява на проблеми с либидото.

В случай, че сте засегнати от подобен проблем, се обърнете към лекар, който ще ви предпише друго средство за лечение.

Трициклични антидепресанти

Трицикличните антидепресанти са създадени в Париж в началото на 50-те години, когато е направено лекарството хлорпромазин. Голяма част от тези препарати имат странични ефекти и не се препоръчва да се употребяват.

Все още има лекари, които ги предписват при лечение на тежки депресивни състояния. Ако при употреба на антидепресанти се наблюдава понижено либидо, не упреквайте половинката си, причината за проблема може да се крие в завишените дози на лекарството.

Противозачатъчни

Оралните контрацептиви потискат отделянето на голям брой хормони като тестостерон, поради това се отразят на негативно върху активността на либидото. „Методите за контрол над плодовитостта като спирала са добра алтернатива.

Статистиката сочи, че останалите контрацептивни средства са по-малко използвани“, казва д-р Голдщайн. Използването на противозачатъчни средства може да има обратен ефект върху либидото, тъй като някои от тях потискат сексуалното настроение.

Лекарства за хиперплазия на простатата

Лекарството "Проскар" се използва за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата.Този проблем засяга предимно хора в напреднала възраст. Основната съставка в лекарството е финастерид, който предотвратява превръщането на тестостерона в активната му форма. Страничните ефекти от препарата са алергични реакции, кожни обриви или понижено либидо.

Съставките на препарата "Пропеция" наподобяват тези на лекарството „Проскар“, но то се предписва в значително по-ниски количества, понеже може да бъде причина за окапване на косата при мъжете.

Финастеридът е една от основните съставки на лекарството.Той влияе върху либидото, дори при хора, които не страдат от проблеми с простатата. Страничните ефекти могат да продължат и дори след като приключи приемът на лекарството.

Лекарства против припадъци

Медикаментът "Тегретол" е изключително полезен за хора, които страдат от припадъци или имат симптоми на биполярно разстройство. Лекарствата имат способността да забавят нервните импулси, затова се получават негативни странични ефекти, част от които са проблеми в сексуалната активност.

Опиатите

Опиоидните лекарства значително намаляват чувствителността от болката, но резултатите от употребата им застрашават нормалният полов живот. Лекарства като „Викодин"“ и "Перкоцет" понижават нивата на тестостерон и влияят негативно върху либидото.

Бета-блокерите

Десетки милиони от населението по света използват бета-блокери при поява на сърдечни проблеми. „Много са случаите, които показват, че употребата на някои видове капки за очи с основна съставка офтан тимолол са причина за поява на странични ефекти, като липса на желание за сексуална активност“, казва Андерсън. „Бета блокерите имат важна роля в проблемите с високото кръвно налягане. Всички имат полезни свойства, но влияят по различен начин върху тялото“.