Съзнателно или несъзнателно, много от нас предпочитат да систематизират ежедневните си задължения и отговорности в списък.

Според проучване на психолозите, има 8 причини, поради които обичаме да използваме списъци, независимо дали са предназначени за работа, забавление или за домашните ни задължения.

Много от нас обичат да установяват контрол над ежедневието и живота си, други използват списъци, за да не забравят, за да си припомнят или просто да се забавляват.

Знаем какво да очакваме

Независимо дали става дума за 10 причини, поради които тялото ни не изглежда привлекателно или за 100-те най-добри китаристи на всички времена, оформлението на списъка ни е познато. Той е номериран и винаги може да проверим какво следва.

Тази предсказуемост позволява да се развие това, което психолозите наричат ​​„система“. Друго предимство е, че имаме представа какво да очакваме и това ни позволява да се сдобием с информация по-лесно.

Не обичаме да пропускаме

Според психолога Даниел Канеман, мразим да губим нещо, което имаме. Затова за нас е по-лесно да прочетем дадена информация, отколкото да я подминем, понеже по този начин ще избегнем чувството за загуба.

Списъците не натоварват мозъка

Онлайн четенето ни поставя пред избора да вземем решение дали да кликнем върху линкове, или как да разположим страницата на екрана. Изследователите в университета в Олбани, държавния университет на Ню Йорк, смятат че това може да ни доведе до дезориентация. Според учените, списъците помагат на концентрацията.

Лесно се възприема информация

Представена информация под форма на списък, ни помага да я възприемем по-лесно. Изследователи от Университета на Вашингтон са поставили задача на студентите, да прочетат разнообразни теми за болестта - артрит. Учените установили, че поставянето на определен брой заглавия улеснява задачата и я прави лесна за разбиране.

Знаем какво следва и колко остава

Учените са склонни да приемат, че онлайн четенето изисква повече движения, за да спрем и да раздробим текста, тъй като неномерираните страници и превъртането напред-назад, могат да бъдат много объркващи. В списъка знаете точно какво и колко от него предстои.

Обичаме да отгатваме какво следва и сме щастливи, когато познаем

В момента, в който отгатнем какво предстои, се чувстваме по-добре. Списъкът не е просто лист с правилни и грешни отговори, той е игра, която съчетава знанията ни и субективната ни преценка. Невронаучните изследвания показват, че мозъкът ни произвежда по-високи количества допамин, когато побеждаваме или вероятността за победа е 50%.

Обичаме да се чувстваме удовлетворени

Предимството в изготвянето на списък е, че може бързо да се определи полезната информация и да се използва. Списъците ни помагат да се чувстваме удовлетворени. Може да проверим топ 10 на най-добрите филми през 80-те години и да открием, че никога не сме чували за тях.

Списъците поставят край на задачите

Информация, която си набавяме от списъците, ни дава усещане, че всичко е предварително подготвено, обмислено и краят е решен. Усещането за несигурност се понижава и се чувстваме добре, понеже имаме контрол над ситуацията.

Голяма част от психологическите изследвания, провеждани в продължение на десетилетия показват, обичаме да имаме контрол над ситуацията и това се отразява добре на благосъстоянието ни.