Защо е необходим този свръх голям медиен интерес около епидемиите?

Какво е общото между паниката около вируса Зика и свинския грип, колко печелят фармацевтичните компании от пандемиите и защо паниката понякога възниква от съвсем рутинна картина.

На тези въпроси ще се опитаме да отговорим с настоящата статия.

От вируса Зика, за щастие, още никой не е умрял

Треската Зика е специфично за държавите в Африка, Южна и Северна Америка, Азия и Тихоокеанския регион заболяване, предизвикано от вируса Зика.

Заболяването се предава чрез ухапване от комарите от рода Aedes, които са разпространители също на жълта треска и обитават тропичните и субтропичните климатични зони.

Треската Зика не е смъртоносно заболяване.

Заразеният човек в продължение на от 2 до 7 дни страда от симптоми като главоболие, обрив, повишена температура, болка в мускулите и ставите, общо неразположение. Симптомите обикновено са доста слабо изразени.

Световната здравна организация съобщава, че заболяването не изисква специфично лечение – достатъчно е човек достатъчно много течности, да си почива, а също и да приема обикновени обезболяващи препарати и лекарства срещу треска за облекчаване на протичането на заболяването.

Въпреки че вирусът Зика, за щастие, още не причинил ничия смърт, специалистите подозират връзка между епидемията от треската през 2015-та в Бразилия и по-големият от обичайното, брой деца, на които при раждането била поставена диагноза „микроцефалия“ – вродено намаляване на размерите на черепа и на мозъка.

Специалистите стигат до заключението, че треската Зика, прекарана от бременна жена, повишава риска от развитие на микроцефалия при детето.

Още едно възможно усложнение от треската Зика е синдрома на Гилен-Баре – автоимунно заболяване, проявяващо се в множествено увреждане на периферните нерви.

Синдромът може да доведе до смърт от дихателна недостатъчност, сепсис, но благодарение на съвременните методи на лечение смъртността от заболяването е около 5%.

Впрочем, нито повишеният риск от микроцефалия, нито синдромът Гилен-Баре са доказани последствия от треската Зика.

Сега учените провеждат ретроспективни изследвания на отминали епидемии, а също анализират възможно ли е да има други причини за увеличаване на броя на хората, болни от синдрома на Гилен-Баре и на деца с микроцефалия.

Паника има – ще има и ваксина

Големи епидемии от треската Зика вече са се случвали и по-рано – например, през 2013-та година във Френска Полинезия, миналата година в Бразилия.

Но тогава така и не бяха забелязани от медиите в такава степен, както сега.

Възможно е на епидемията от Зика треска да не е обръщано внимание, защото заболяването не прониква в европейските страни.

Сега случаи на инфектиране с вируса Зика са регистрирани на територията на Швеция, Дания, Германия, а също и в Канада и в САЩ.

Впрочем, все пак паниката трудно може да се обясни, тъй като вирусът се предава чрез ухапване от комари, които при много горещи лета е възможно да достигнат нашите географски ширини, а самата треска също не е опасна за живота.

Едновременно в пресата се появиха заявления на представители на фармацевтични компании, че ваксина срещу треската Зика може да бъде готова за първи стадий на клинични изпитвания още пред август, за това съобщи канадският учен Гари Кобинджър и ако изпитванията преминат успешно още към края на 2016-та ще може да се използва.

Паника или рутина

Впрочем, подобна ситуация може да се наблюдава и у нас, особено през последните дни. Текущата епидемия от свински грип и някои други грипни щамове, накара хората да започнат да си купуват всевъзможни противовирусни препарати, медицински маски, а също и средства за стимулиране на имунитета.